Salariul minim, pe de o parte, ne spune ministrul Muncii că va crește la 3.700 lei brut de la 1 iulie.
De cealaltă parte, ministrul Finanțelor vine cu o declarație care ar trebui să pună frână acestor creşteri.
Comisia Europeană, de altfel, ne cere și mai multe măsuri fiscale decât cele implementate până acum.
"Sigur, am avut la finalul anului trecut, în toamna anului trecut o întâlnire în Consiliul Național Tripartit.
Aici, orientarea pe care o au cele trei părți - reprezentanții confederațiilor sindicale, reprezentanții patronatelor și reprezentanții Executivului și Executivul - este aceea ca începând cu 1 iulie 2024 să avem o valoare de 3.700 lei a salariului minim", a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloş, anunță că cei de la Comisia Europeană așteaptă și alte măsuri fiscale față de cele care deja au fost implementate.
Ba mai mult, până să ajungem să facem toate creșterile cu pensii și salarii, trebuie să fie și o analiză pe impactul bugetar.
"Comisia, în continuare, solicită ca aceste măsuri să nu se oprească la cele pe care deja le avem aprobate.
Nu se pune problema anului 2024 sub nicio formă pentru a avea modificări privind sistemul de impozite și taxe.
Trebuie să ne gândim că avem de asemenea un alt angajament în planul național de redresare și reziliență, cel privitor la reforma privind impozitele și taxele, că în general, atunci când se elaborează, pe lângă obiectivele pe care le fixăm, se urmărește și impactul bugetar al acestor reforme.
Trebuie luat în calcul și impactul bugetar a două reforme substanțiale pe care le avem în planul național de redresare și reziliență, și mă refer aici la sistemul public de pensii și la legea salarizării unice", a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloş.