Antena 3 CNN Economic Se anunță a treia creștere a pensiilor pentru români! Simona Bucura Oprescu: ”Este un câștig important!”

Se anunță a treia creștere a pensiilor pentru români! Simona Bucura Oprescu: ”Este un câștig important!”

Laura Dinu
5 minute de citit Publicat la 12:36 25 Mar 2024 Modificat la 12:55 25 Mar 2024

Simona Bucura Oprescu, Ministrul Muncii, a declarat că în fiecare an, în luna ianuarie, pensionarii vor avea parte de o majorare a pensiei. 

”Într-adevăr, am preluat același mecanism care are doi parametri: inflația plus 50% din câștigul salarial mediu brut, dar partea semnificativă, importantă pentru români, pe care noi am adus-o, este aceea ca am stipulat în textul legii faptul că această majorare se va face în luna ianuarie a fiecărui an. 

Este un câștig important pentru Legea Pensiilor, fiindcă să știți că au fost ani în care nu am avut nicio creștere a punctului de pensie în România sau s-a făcut în septembrie această creștere”, a fost anunțul Ministrului Muncii la România TV.

Adrian Negrescu, analist economic, a explicat ce va însemna această creștere și de unde vor lua autoritățile banii. 

”Cred că în primul rând ar trebui indexate pensiile în raport cu rata inflației. Rata inflației a fost undeva la 10,4%. Deci o creștere de 10% a pensiilor, în medie, ar trebui să o vedem de la 1 ianuarie și asta înseamnă, de exemplu, la o pensie de 2300 de lei, ar să avem un câștig undeva la 230 de lei în plus de la 1 ianuarie. 

Atenție, însă! Nu se știe exact dacă toată lumea va primi această indexare, pentru că în normele de aplicare a noii legi a pensiilor se prevăd niște mecanisme foarte interesante de reglare a diferențelor la pensii.

Adică sunt unele persoane care au ieșit la pensie cu o pensie mai mică, altele care au ieșit cu o pensie mai mare, s-ar putea să fie niște mecanisme de reglare.

Rămâne ca Ministrul Muncii să ne lămurească dacă într-adevăr va fi aplicată pentru toată lumea această indexare a pensiilor”, a explicat Adrian Negrescu la Antena 3 CNN. 

”Dincolo de această chestiune, rămâne de văzut de unde vor lua banii, pentru că anul viitor vor trebui să aducă la bugetul de stat aproximativ 50 de miliarde de lei în plus pentru a avea cu ce să acopere cheltuielile cu pensiile. 

Deci pensiile nu vor putea crește sănătos în România, adică să avem bani să acoperim bugetul de Pensii, dacă nu vom stimula crearea de locuri de muncă. Adică pensiile ar trebui să fie plătite din contribuțiile noastre, ale tuturor. Dacă statul nu va reduce taxele de muncă și nu va determina firmele să angajeze oameni să creeze locuri de muncă, va fi dificil în viitor.

Mai cu seamă, lucrurile nu arată deloc bine. Noi, în momentul de față, avem un deficit la bugetul de pensii de vreo 15 miliarde de lei. Bani care nu există și care trebuie acoperit din bugetul de stat”, a mai spus analistul economic la Antena 3 CNN. 

Perioada care nu va mai fi asimilată stagiului de cotizare

Noua lege a pensiilor vine cu o mare schimbare în ceea ce privește perioadele asimilate stagiului de cotizare. De exemplu, perioada de acordare a pensiei de invaliditate nu mai este considerată asimilată. 

Cel mai probabil, motivul ar putea fi faptul că noua lege a pensiilor le oferă posibilitatea celor a căror capacitate de muncă nu a fost integral afectată, să presteze activități - adică să obțină, pe lângă pensia de invaliditate, niște venituri pentru care e foarte posibil ca legea fiscală să oblige la plata contribuției la pensii. 

Cu alte cuvinte, pe viitor, cei cu pensie de invaliditate ar putea să ajungă să plătească contribuții pentru celelalte venituri obținute, ceea ce face incompatibilă considerarea ca perioadă asimilată, adică necontributivă, scrie avocatnet.ro.

Până acum, perioadele asimilate, printre care se regăsea și perioada în care cineva a beneficiat de pensia de invaliditate, erau considerate perioade pentru care nu s-au datorat sau plătit contribuții de asigurări sociale şi care sunt asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Cu alte cuvinte, conform legii actuale, perioadele asimilate erau acele perioade necontributive, dar pe care legiuitorul le considera asimilate stagiului de cotizare pentru pensie. 

La nivel de definiție, noua lege stabilește că perioadele asimilate sunt tot niște perioade necontributive de care se ține cont la pensie: „perioade pentru care nu s-au datorat sau nu s-au plătit contribuţii de asigurări sociale considerate prin prezenta lege echivalente stagiului de cotizare în sistemul public de pensii şi care se valorifică la stabilirea prestaţiilor de asigurări sociale în condiţiile prezentei legi, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public”.

„Pentru oricare dintre gradele de invaliditate (...), în funcție de diminuarea capacității de muncă și tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale”, prevede noua lege.

 

×
x close