Antena 3 CNN Economic Șeful ANAF, despre noile reguli privind bacșișul în restaurante și baruri: "Vei fi întrebat cât la sută din valoare vrei să lași"

Șeful ANAF, despre noile reguli privind bacșișul în restaurante și baruri: "Vei fi întrebat cât la sută din valoare vrei să lași"

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 16:40 14 Dec 2022 Modificat la 16:43 14 Dec 2022

"Maxim 15% din valoarea unui bon. Practic fiecare client poate să decidă ce suma lasă opatarului, chelnerului, în funcție de satisfacție.", a precizat, la Antena 3 CNN, Lucian Heiuș, Directorul ANAF.

"Se va regăsi pe același bon. Acesta este mecanismul care se aplică în toate statele.

Întrebat (n.r. clientul) cât la sută din valoare vrei să lași ca bacșis, tu spui 0, nimic, 5, 10, 7, 8, 15...", a mai explicat acesta.

Bacșișul maxim pe care îl pot da românii la restaurant sau bar a fost stabilit prin lege. Noile reguli se aplică de la 1 ianuarie 2023

Camera Deputaţilor a adoptat marți proiectul de lege care reglementează bacşişul, stabilind că nivelul oferit va fi de maxim 15% din valoarea consumaţiei, va putea fi plătit pe card şi va fi impozitat.

S-au înregistrat 189 voturi „pentru”, 34 „împotrivă” şi 4 abţineri.

Proiectul de lege reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acesteia de veniturile încasate de către operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării bacşişului.

Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – „Restaurante”, 5630 – „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.

Pentru operatorii economici, bacşişul încasat de la clienţi se evidenţiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia. Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.

Nota de plată trebuie să conţină şi o rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacşiş

Nota de plată trebuie să conţină şi o altă rubrică, în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului acordat.

Este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului. Prin excepţie, pentru livrarea produselor la domiciliul clienţilor, operatorii economici nu au obligaţia de a evidenţia bacşişul pe bonul fiscal.

Bacşişul se evidenţiază distinct pe acelaşi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate şi este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea „bacşiş”. În situaţia în care, la solicitarea clienţilor, utilizatorii eliberează acestora şi factură, bacşişul se evidenţiază distinct şi pe aceasta.

Sumele reprezentând bacşiş, astfel evidenţiate în factură, se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici sau altor entităţi plătitoare pe seama cheltuielilor de protocol şi au regimul fiscal al acestora, în limita nivelului de deductibilitate stabilită prin Codul fiscal.

Sumele provenite din încasarea bacşişului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii, folosind un analitic distinct şi se distribuie integral salariaţilor, pe baza unei evidenţe nominale a acestora.

Operatorii economici stabilesc printr-un regulament intern procedura şi modalitatea de distribuire către salariaţi a sumelor provenite din încasarea bacşişului.

Din punct de vedere fiscal, sumele provenite din încasarea bacşişului de la client de către operatorul economic, nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor pentru acesta din urmă, iar distribuirea acestora către salariaţi nu poate fi asimilată unui element de natura cheltuielilor.

Sumele provenite din încasarea bacşişului de către salariaţi sunt calificate ca venituri din alte surse şi se supun regimului fiscal prevăzut de Titlul IV - Cap. X din Legea nr. 227/2015, nefiindu-le aplicabile prevederile Titlului V - Contribuţii sociale obligatorii - din acelaşi act normativ.

Impozitului pe venit datorat de salariat se reţine la sursă la momentul distribuirii bacşişului de către plătitorii de venituri şi se achită la bugetul de stat, potrivit art. 115 din Codul fiscal.

Aceste sume nu pot fi reîncadrate fiscal ca venituri salariale sau asimilate salariilor.

Dispoziţiile prezentei legi intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2023. Camera Deputaţilor este for decizional.

×
x close