Antena 3 CNN Economic Seceta îi determină pe fermierii români să cultive plante mai rezidente | Pe o mie de hectare din Buzău va fi plantat sorg

Seceta îi determină pe fermierii români să cultive plante mai rezidente | Pe o mie de hectare din Buzău va fi plantat sorg

Adi Bonciu
1 minut de citit Publicat la 13:21 19 Mai 2023 Modificat la 13:21 19 Mai 2023
seceta agricultori sorg
Seceta îi determină pe fermieri să se reprofileze: cultivă sorg Sursa foto: pexels.com

Sorg-ul este o plantă cultivată pe suprafețe întinse în Africa, iar costurile de înființare a culturii sunt destul de mici. Promițătoare sunt și producțiile, care pot ajunge ușor la 7 tone pentru fiecare hectar cultivat, chiar și în condiții de secetă.

Cultivatorii au trebuit învețe din mers modalitatea de însămânțare dar și de întreținere a culturii. Și alți agricultori au mizat pe această plantă pentru a nu avea surprize la toamnă.

Citește și: Acces mai rapid la bani, dar şi flexibilitate din partea băncilor pentru fermierii români

Numai în județul Buzău vor fi plantate în această perioadă peste 1.000 de hectare de sorg, în condițiile în care anul trecut doar 100 de hectare au fost cultivate cu această plantă.

Sorg-ul a mai fost cultivat în România în urmă cu mulți ani, însă a fost scoasă din cultură. Agricultorii care mizează pe sorg trebuie să știe că această plantă nu se poate cultiva pe orice teren. Solul în care va fi plantat sorg-ul trebuie pregătit cu mare atenție.

Din boabele de sorg se poate obține o făină fără gluten, fiind folosită în panificație și patiserie. Preparatele din făină de sorg pot fi consumate fără nicio problemă de persoanele care au intoleranță la gluten. Tulpina plantelor poate fi folosită ca și furaje pentru animale.

×
x close