Antena 3 CNN Economic Seceta afectează producția de miere. Pierderile sunt de aproape 50%. Apicultorii cer un sprijin financiar

Seceta afectează producția de miere. Pierderile sunt de aproape 50%. Apicultorii cer un sprijin financiar

apicultor albine miere getty
Apicultorii spun că pentru a produce un kg de miere trebuie investiţi între 3 şi 4 euro. Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    30 Aug 2024   •   23:13

Producţia de miere este aproape compromisă de secetă. Temperaturile uriaşe au creat probleme familiile de albine, iar pierderile ajung la aproape 50% la nivel naţional. Apicultorii solicită sprijin din partea autorităţilor. Concret, vor un ajutor financiar de 10 euro pe familia de albine.

„Pentru mine, care sunt de 35 de ani în profesia asta, parcă de la an la an e mai dificil”, a spus Mihai Apostolescu, apicultor.

Pentru că, de la an la an, temperaturile sunt din ce în ce mai mari, iar perioadele caniculare durează din ce în ce mai mult, producţia de miere este grav afectată.

„Sunt costisitoare când tragi linie și prețul de producție nu acoperă. Nu putem să aducem bani de acasă mereu”, mai spune Mihai Apostolescu.

Apicultorii spun că pentru a produce un kg de miere trebuie investiţi între 3 şi 4 euro. Iar banii nu se recuperează dacă vând en gros, de exemplu.

„E o presiune și pe piață, vine miere din partea asiatică, vine la un dolar sau un euro în Constanța”, spune apicultorul.

În acest context, apicultorii cer ajutor din partea statului. Ar fi vorba de 10 euro pentru fiecare familie de albine, sumă de bani despre care susţin că oricum nu le-ar acoperi toate pierderile.

„Eu zic că chiar 20 de euro ne-ar ajuta să ducem lucrurile de la un an la altul. Nu facem față costurilor, a fost un an dificil, poate chiar cel mai dificil”, declară Mihai Apostolescu.

Apicultorii spun că această meserie este pe cale de dispariţie şi din cauza faptului că tinerii nu mai sunt atraşi, iar de vină sunt câştigurile insuficiente.

×
Subiecte în articol: miere seceta apicultori
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close