Programul ”Casa Eficientă Energetic” are un buget de 430 milioane de lei care permite înscrierea a aproximativ 9.000 de proprietari de case din România.
Pentru a fi considerat eligibil în acest proiect, un proprietar trebuie să arate o creștere a eficienţei energetice a locuinței cu cel puţin o clasă după implementare. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe şi se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni.
”Cele mai multe case nu sunt bine izolate. De aceea, pierderile de energie ajung până la 30%, doar prin pereţii exteriori sau 25% prin geamuri sau acoperiş. (...). Programul nostru are o mare componentă de mediu, dar şi una economică şi socială: o astfel de investiţie duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie şi, implicit, la scăderea consumului naţional de energie”, spune ministrul Mediului, Costel Alexe.
Aplicaţia online pentru înscriere este disponibilă pe site-ul www.afm.ro.
Scopul programului este reducerea consumului de energie din casele românilor şi a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Finanţarea nerambursabilă decontează 60% din costul unor astfel de lucrări, dar nu mai mult de suma menţionată, respectiv 15.000 de euro.
Aflați AICI mai multe informații despre înscrierea în programul de finanţare Casa Eficientă Energetic
Cheltuielile eligibile ale Programului Casa Eficientă Energetic vizează: instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperişului, a pereţilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilaţie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mişcare, robineţi şi conducte noi și altele.
Ce trebuie să faci dacă ești interesat de programul ”Casa Eficientă Energetic”
Urmează ca toți cei interesați de „Casa Eficientă Energetic” să depună online cererea pentru prima energetică, însoțită de un certificat de performanţă energetică inițial și un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea.
Imediat după acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare și au la dispoziție 15 de zile pentru a depune dosarul investiției.
După aprobarea dosarului, lucrările pot începe și se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni.
La final, AFM decontează 60% din investiție, după un nou audit energetic al casei.