Antena 3 CNN Economic Se anunță scumpiri uriașe la carnea de porc, înainte de sărbători. Pesta porcină a făcut ravangii, carnea românească a ajuns o raritate

Se anunță scumpiri uriașe la carnea de porc, înainte de sărbători. Pesta porcină a făcut ravangii, carnea românească a ajuns o raritate

carne de proc
Se anunță scumpiri uriașe la carnea de porc, înainte de sărbători. Foto: Getty Images
de Georgiana Iuzic    |    18 Oct 2024   •   18:41

Anul acesta de sărbători românii vor pune pe masă carne de porc din Germania, Spania sau Chile. Cea românească a ajuns o raritate după ce pesta porcină africană a făcut ravagii în ultimii 7 ani. Doar anul acesta au fost ucise peste 71.000 de animale din fermele din România, iar acum mai sunt active 19 focare în țară. Și cum porcul românesc este scump la vedere, așa va fi și la preț în preajma sărbătorilor, atunci când se anunță scumpiri de 15%.

Pesta porcină africană continuă să facă ravagii în țara noastră și după 7 ani de la apariția bolii. Potrivit ANSVSA, de la începutul anului și până acum au fost eutanasiați peste 71 de mii de porci, iar boala continuă să se extindă. Sunt 19 focare active în țară, iar cel mai recent a fost descoperit la o exploatație din Olt, acolo unde autoritățile au luat decizia să ucidă tot efectivul de animale, adică peste 26 de mii.

Ioan Ladoși - președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc: Foarte mulți dintre colegi au ajuns să renunțe la această afacere, să își vândă fermele, pentru că riscul la care se expun în fiecare zi este același, să demareze partea de creștere a porcilor și la câteva zile virusul să intre în ferme și să le ucidă efectivele.

România a fost cea mai lovită țară din Europa de această boală. Un raport al Autorității Europeane pentru Siguranța Alimentară arată că în 2023 noi și Croația dețineam 96% dintre focarele din Uniunea Europeană. Un podium nefericit care ne-a adus în punctul în care importăm carne de porc în proporție de 80%.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Până în luna martie a anului următor în sectorul de reproducție din România fermierii noștri vor produce peste 1,5 milioane de purcei. Salvarea sectorului de porc din România este pariul meu cu Ministerul Agriculturii.

Până la salvarea sectorului, românii plătesc scump pentru puțina carnea românească ce a mai rămas pe rafturi.

Datele oficiale arată că în ultimul an, carnea de porc s-a scumpit, în medie cu 3% acum, un kilogram de cotlet de porc costă în jur de 38 lei, mușchiulețul de porc în jur de 45 lei, iar pulpa ajunge, în unele cazuri, la 25 lei.

Iar scumpirile nu se opresc aici, pentru că în perioada următoare prețurile vor crește cu 15%, spun cei din industrie.

Ioan Ladoși - președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc: Istoric vorbind, mereu în noiembrie prețurile cresc.

Pentru a 7-a lună la rând România a avut cea mai mare inflație din Uniunea Europeană.

×
Parteneri
x close