Anul viitor, peste 7.000 de companii bulgare intenţionează să facă concedieri, o creştere de aproape 37% a numărului de firme forţate să-şi restrângă şi să-şi reducă forţa de muncă, se arată într-un studiu realizat de Agenţia de Muncă, informează Novinite, citat de Agerpres.
Anul trecut, 12.600 companii au reportat reduceri similare ale numărului de angajaţi.
Cele mai afectate sectoare sunt comerţul, transport şi industria ospitalităţii, responsabile pentru 37,2% dintre aşteptatele concedieri, urmate de administraţia publică, educaţia, îngrijirea sănătăţii şi serviciile sociale, cu 15%. De asemenea, industria va fi semnificativ afectată.
Pentru angajaţii bulgari, cele mai valoroase aptitudini sunt autocontrolul şi disciplina, competenţele în comunicare şi lucrul în echipă, precum şi capacitatea de a rezolva problemele, se arată în studiul realizat de Agenţia de Muncă.
În plus, raportul arată că firmele din Bulgaria vor avea nevoie anul viitor de aproape 262.000 de muncitori şi specialişti. În 17 din 28 regiuni, necesarul de forţă de muncă depăşeşte numărul şomerilor înregistraţi, cel mai mare decalaj fiind în Varna, unde sunt aproape cinci locuri de muncă pentru un şomer. Varna este urmată de Sofia şi Burgas, fiecare cu aproape patru locuri de muncă pentru un şomer. Cel mai redus impact al deficitului de angajaţi se înregistrează în Vidin, Razgrad şi Targovishte.
Cei mai căutaţi sunt: profesorii, asistentele medicale, şoferii, inginerii mecanici, farmaciştii şi conferenţiarii.
Găsirea de angajaţi calificaţi continuă să reprezinte o problemă dificilă pentru angajatori, ponderea companiilor care se confruntă cu dificultăţi urcând de la 63,8% în 2023 la 66,7% în 2024. Lipsa calificărilor necesare sau educaţia sunt o problemă în 43,1% dintre cazuri.