Antena 3 CNN Economic Scumpiri uriașe la cafea și cacao, de anul viitor. Care este motivul

Scumpiri uriașe la cafea și cacao, de anul viitor. Care este motivul

I.C.
2 minute de citit Publicat la 18:43 02 Sep 2024 Modificat la 18:44 02 Sep 2024
cana de cafea
De la 1 ianuarie, este posibil să vedem scumpiri uriaşe atât la produsele din cafea şi cacao, dar şi la cele din soia sau la carne de vită ori ulei de palmier. Foto: Getty Images

Navele încărcate cu cafea se înghesuie să ajungă cât mai repede din America Latină în Uniunea Europeană. Producătorii de acolo sunt speriaţi că nu îşi vor mai putea duce marfa pe continentul nostru odată cu intrarea în vigoare a directivei UE privind defrișările. De la 1 ianuarie, din acest motiv, este posibil să vedem scumpiri uriaşe atât la produsele din cafea şi cacao, dar şi la cele din soia sau la carne de vită ori ulei de palmier.

Începând din data de 30 decembrie 2024, directivă europeană antidefrișări va cere companiilor care aduc produse în cele 27 de state membre să dovedească faptul că lanțurile lor de aprovizionare nu contribuie la distrugerea pădurilor.

Alan Perlstein, director California Cultured: Ceea ce s-a întâmplat din dragostea cu creştere rapidă pentru ciocolată și cafea la nivel global, a dus la defrișări globale devastatoare în aceste zone tropicale.

Ashley Arnell, manager program BioMADE: Pe măsură ce schimbările climatice avansează, vom vedea tot mai multe amenințări la adresa lanțului nostru de aprovizionare.

În primele șapte luni ale acestui an, exporturile de cafea din Brazilia, cel mai mare producător mondial, spre blocul comunitar au crescut cu aproape 65%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. De asemenea, exporturile din Uganda sau Vietnam au explodat.

Marquinho Florezi, manager ferma de cafea: Este o recoltă bună și ne așteptăm la o cafea de înaltă calitate, deoarece nu a plouat în timpul maturării. După recoltare, spălăm boabele de cafea și le sortăm în funcție de culoare, selectându-le pe cele coapte, verzi și mai uscate. Apoi, punem boabele în butoaie pentru fermentare, care durează 100 de ore. Acesta este primul lot care termină fermentația.

Însă, de anul viitor, pierderea Europei ar putea fi câștigul Chinei.

Marcos Antonio Matos, exportator din Brazilia: China, care se afla pe locul 22 pe lista exporturilor de cafea ale Braziliei până în 2022, a urcat acum pe locul 6, înregistrând o creștere semnificativă.

Iar consumatorii din Uniunea Europeană ar putea plăti scump. Prețurile au crescut deja vertiginos de la începutul acestui an din cauza cererii mari și a problemelor legate de recolta din Africa de Vest.

Dorin Ogleja, reprezentant distribuitor cafea: Foarte posibil ca prețurile cafelei să crească tocmai pentru că nu vor putea să suplimenteze, să zic așa, lipsa cafelei din America. E un scenariu care poate să fie, poate să fie aplicabil sau nu. Rămâne de văzut când vom ajunge acolo.

Producătorii din Guatemala au lansat campanii de conştientizare, a căror principală ţintă este Uniunea Europeană, pentru a arăta că respectă şi implementeză practicile ecologice.

Ana Elena Morales, inginer agronom: Numele meu este Ana Elena Morales. Sunt inginer agronom. M-am supraspecializat pentru a mă asigura că producătorii pot avea cele mai ecologice procese la fermele lor. Cafeaua este o cultură care poate fi o alternativă la modul în care gestionăm schimbările climatice.

Pe de altă parte, companiile private din domeniul tehnologiei alimentare au început să caute soluţii pentru ca boabele de cafea să poată fi cultivate şi în afara ţărilor cu climă caldă.

Alan Perlstein, director California Cultured: Practic, dezvoltăm tehnologia care stă la baza cultivării ciocolatei și a cafelei oriunde în lume, fără unele dintre aceste practici de exploatare sau distructive.

Chiar dacă traderii continuă să livreze cât de multă cafea pot înainte de intrarea în vigoare a directivei UE privind defrișările, este incert cum va evolua situația, deoarece Comisia Europeană nu a publicat nici acum detaliile de implementare.

×
Parteneri
x close