Antena 3 CNN Economic Scumpiri în mijlocul verii, la cele mai căutate produse și servicii. Pentru ce vor plăti românii prețuri mai mari

Scumpiri în mijlocul verii, la cele mai căutate produse și servicii. Pentru ce vor plăti românii prețuri mai mari

bani ron lei
Bani românești. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    25 Iul 2024   •   23:31

Mijlocul verii vine cu noi creşteri de preţ, indiferent de produsul pe care vrem să îl cumpărăm. Prima categorie de produse care se scumpește, ca de fiecare dată, este mâncarea.

Sunt două motive pentru aceste scumpiri la alimente. Un prim motiv este chiar seceta. Recoltele slabe vor afecta prețul pâinii, a uleiului, dar și al produselor din carne, în special pentru că porumbul este un furaj important pentru animale.

În plus, vom vedea efectul creşterii accizei din luna iulie. Transportul mărfurilor se face în România majoritar pe cale rutieră, iar costurile crescute ale transportului se vor vedea în prețul plătit de români la raft.

Vom plăti în continuare mult şi pentru locuințe. Analizele de piaţă ale specialiștilor arată creșteri de preţ semnificative pentru apartamentele din toată țara. Proprietarii și dezvoltatorii din București au scos luna trecută la vânzare apartamente în Capitală cu un preț mediu de 1.745 euro/mp util. În perioada similară din 2023 cumpărătorii plăteau cu 13% mai puțin pentru a achiziționa un apartament.

Apartamentele noi din București s-au scumpit considerabil în ultimele 12 luni, cu circa 23%. O astfel de locuință se vindea luna trecută, în medie, cu 1.910 euro/mp util.

Nu în ultimul rând se scumpesc polițele obligatorii pentru mașini, odată cu schimbarea metodei de calcul. Se va ține cont de acum inclusiv de zona geografică, iar cei din București și Ilfov vor plăti mai mult pentru polița RCA.

Un şofer sub 30 de ani din Bucureşti, de exemplu, care conduce o maşină cu motor mic are de plătit, conform noilor tarife, cel puţin 3.200 de lei, cu peste 70% mai mult decât în cazul unui şofer din Iaşi. Autorităţile spun totuși că nu ar trebui să ne îngrijorăm - tarifele sunt orientative şi, în plus, există încă plafonare.

×
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close