Și asta deoarece, începând de mâine, românii vor plăti mai mulți bani pentru o mulțime de produse și servicii.
De exemplu, punctul de amendă va crește, de la 1 ianuarie, de la 145 de lei la 165 de lei.
TVA va crește de la 5% la 9% pentru locuințe, pentru produsele bio și pentru produsele tradiționale. La fel se întâmplă și pentru panourile solare și pompele de căldură.
Totodată, TVA-ul pentru abonamentele la sălile de sport crește de la 5% la 19% și se majorează de la 9% la 19% pentru berea fără alcool și pentru alimentele cu zahăr adăugat.
Apare și taxa pe lux pentru casele și mașinile scumpe.
De asemenea, acciza la tutun crește, astfel încât, dacă în acest moment un pachet de țigări costă 13,46 de lei, de mâine prețul acestuia se va majora cu 1,5 lei.
Și prețul băuturilor alcoolice crește, adăugându-se aproximativ 1 – 1,5 lei pentru o sticlă.
În cazul băuturilor cu zahăr adăugat, în urma majorării accizelor, prețul unei sticle va crește cu aproximativ 2 - 3 lei.
Și prețul carburanților crește de la 1 ianuarie 2024. Așadar, românii vor plăti cu 29 de bani mai mult pentru un litru de benzină și 29 de bani pentru un litru de motorină.
Guvernul introduce taxă de lux
Guvernul a luat decizia de a introduce în 2024 un impozit special pentru mașinile scumpe, impunând o taxă pe lux pentru anumite vehicule pe o perioadă de 5 ani.
Modificările aduse Codului Fiscal prevăd această taxă pe lux pentru autoturismele al căror cost depășește un anumit prag.
Legea 296/2023, adoptată în octombrie, adaugă un titlu nou în Codul Fiscal, stabilind un impozit special pentru bunurile mobile și imobile de valoare înaltă.
"Sunt obligate la plata impozitului special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, stabilit conform prezentului titlu […] persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei”, se specifică în Legea 296/2023
Statul impune o taxă suplimentară de 0,3% din diferența dintre valoarea vehiculului și pragul stabilit.
Astfel, pentru un autoturism de 100.000 de euro, cu o diferență de 25.000 de euro, proprietarul va plăti un impozit suplimentar de 75 euro anual, timp de 5 ani de la achiziționare.
Pentru un autoturism de 500.000 de euro, impozitul special poate ajunge la 1.275 euro pe an.
"La mașinile din zona de lux, de peste 100.000 de mii de euro, nu mă aștept la foarte multe declarații. E mai mult o declarație care arată că statul vrea să impoziteze de acum în colo, valoarea proprietăților și a mașinilor în funcție de valoarea acestora și de gradul de poluare.
E un experiment care probabil se va accentua în anii următori astfel încât cu cât ai mașina mai veche, vei plăti un impozit mai mare", a spus analistul economic, Adrian Negrescu, la Antena 3 CNN.
Anul 2024 vine cu scumpiri pe toate planurile
Anul 2024 aduce și alte majorări de costuri pentru șoferii români, cum ar fi creșterea punctului de amendă la 165 de lei și scumpirea asigurărilor auto obligatorii.
De asemenea, accizele impuse de stat vor determina o creștere a prețurilor la carburanți în anul următor.
Asigurările auto obligatorii vor fi mai scumpe. ASF a publicat noile tarife de referință pentru RCA, iar cea mai ieftină este 1.055 de lei.
În schimb, cei sub 30 de ani vor achita cele mai mari tarife pentru asigurările obligatorii. Acestea pot depăși 4.750 de lei, dacă vehiculul are un motor de peste 2.500 cmc.