Economiștii vin cu vești proaste și spun că incertitudinile provocate de război vor continua să se vadă în prețurile de la pompă.
Dacă ne raportăm la preţurile medii ale carburanţilor, astăzi, cu 50 de lei, putem să alimentăm maşina personală cu şase litri de motorină sau de benzină.
Anul trecut, cu aceeaşi sumă de bani, puteam să alimentăm maşina personală cu nouă litri de benzină sau nouă litri de motorină.
Iată, mai jos, cu cât a scăzut puterea de cumpărare a românilor din 25 februarie şi până azi, 8 martie
Cum a evoluat preţul combustibilului
25 februarie 2022
benzina standard - 7,31 lei
motorina standard - 7,24 lei
benzina superioară - 7,96 lei
motorina superioară - 7,74 lei
8 martie 2022
benzina standard - 7,55 lei
motorina standard - 7,58 lei
benzina superioară - 8,10 lei
motorina superioară - 7,99 lei
Sursa: peco-online.ro
Preţul pâinii s-ar putea dubla | Cât va costa o franzelă simplă, după scumpirile din ultima perioada?
Scumpirile vin pe bandă rulantă în ultimele zile, iar producătorii de grâu spun că preţul franzelei s-ar putea dubla.
Dacă acum, o pâine simplă costă aproximativ 2 lei, în funcţie de locul din care este cumpărată, ea ar putea ajunge să coste până la 4 lei în perioada următoare, estimează producătorii de grâu.
"Coşul zilnic va fi destul de afectat, energie pe burse a crescut, gazul s-a scumpit, contează foarte mult şi costul producţie", a spus Nicu Vasile, producător de grâu, marţi, la Antena 3, admiţând că preţul unei franzele s-ar putea chiar dubla.
Mircea Coşea: "România trebuie să treacă la economie de război, situaţia e gravă | Şi trebuie să ne înarmăm mai mult"
România ar trebui să treacă la o economie "de război" pentru că "situaţia este gravă", a spus analistul economic Mircea Coşea, duminică, la Antena 3, după ce FMI a tras un semnal de alarmă din cauza războiului din Ucraina.
Criza economică va avea un impact major şi asupra României, avertizează specialiştii. Aceştia spun că guvernul ar trebui să-şi schimbe abordarea şi să se concentreze pe luarea unor măsuri rapide şi concrete care vizează "economia de război".
Întrebat la ce ar trebui să ne aşteptăm la noi în ţară în ce priveşte economia, specialistul nu a venit cu veşti bune.
Efectele războiului: Un euro costă 5,35 lei la casele de schimb | Mesajul BNR pentru populaţie, după 10 zile de război
Românii au luat cu asalt casele de schimb valutar şi au stat la coadă să schimbe banii, de teamă că leul se va deprecia foarte mult.
S-au făcut tranzacţii record-ieri: au fost vânduţi şi 150.000 de euro într-o singură oră, susţin dealerii. În plus, la c asele de schimb, un euro a ajuns să se vândă cu 5,35 de lei.
"Trebuie să luăm în calcul că avem două necunoscute: una este inflația galopantă, care mătură toată planeta și nu ne-a iertat nici pe noi. E o inflație pe care o suportăm, cam în proporție de 80% este venită din afară și cam 20% sunt problemele noastre de aici", a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, la Antena 3.