"Noi, păstrând temperaturi scăzute pentru bere atât în perioada de fermentație, cât și în perioadele de păstrare, camerele frigorifice consumă destul de multă energie electrică și ne afectează foarte mult.
Încercăm să mutăm foarte mult partea de producție în timpul zilei și să folosim panourile fotovoltaice. Suntem în discuții să ne montăm panouri fotovoltaice pe toată hala de producție și așa sper să reducem mult, peste 50% din costuri", spune Ștefan Iordache, producător de bere artizanală, potrivit digi24.ro.
Cu această situație s-ar putea confrunta nu numai firmele care produc bere artizanală, dar și marile companii internaționale prezente pe piața din România. Așa se face că berea s-ar putea scumpi cu 20%.
Românii preferă berea blondă şi pe cea la PET
Producătorii spun că sunt nevoiți să facă acest lucru pentru că au crescut foarte mult costurile de producție. Materia primă s-a scumpit cu aproape 30% și au crescut cu 50% facturile pentru energia electrică.
Patru fabrici mici producătoare de bere din București au intrat în faliment anul trecut.
Cei mai mulți români consumă bere blondă, iar berea la PET e pe primul loc la consum, urmată de cea îmbuteliată în sticle.