Regulile de utilizare ale voucherelor de alimente s-ar putea modifica, românii vulnerabili putând să cumpere pe ele şi altceva în afară de hrană.
Românii care au pensii de până în 1700 de lei, precum și cei care au venituri până în această sumă, beneficiază de vouchere pentru alimente.
Un nou proiect de lege inițiat de USR are ca scop relaxarea restricțiilor de utilizare a cardurilor electronice de vouchere de alimente, astfel încât românii să-şi poată cumpăra şi medicamente.
"Sănătatea oamenilor este esenţială şi, din păcate, foarte multe dintre persoanele vulnerabile din România nu îşi permit să cumpere medicamentele de care au nevoie.
Citeşte şi: Vouchere alimente. Cât timp poți să faci cumpărături cu tichetele sociale | Banii ”expiră” după o perioadă
Fie că vorbim de tratamente pentru diferite afecţiuni cronice, fie de medicamente pentru afecţiuni respiratorii etc.
De aceea, am venit cu acest proiect de lege care le va permite oamenilor să cumpere şi medicamente, pe lângă alimente, prin cardurile sociale", a spus deputata USR Diana Stoica, potrivit unui comunicat remis presei.
Proiectul este inițiat de deputații USR Diana Stoica și Eugen Terente și vizează schimbarea OUG 63/2022 pentru ca voucherele de alimente să nu mai fie doar pentru hrana de bază și mese calde, ci și pentru medicamente.
"În urma semnalelor pe care le-am primit de la unii dintre beneficiarii cardurilor sociale pentru persoanele vulnerabile, am înţeles cât de util ar fi pentru ei să poată folosi aceste carduri şi pentru a avea acces la tratamentele care le sunt vitale.
Proiectul nostru va ajuta persoanele vulnerabile să ajungă mai uşor la medicaţia necesară şi, din acest motiv, sper ca toţi colegii parlamentari, indiferent de partidul din care vin, să înţeleagă importanţa proiectului şi să îl voteze", a transmis şi deputatul USR Eugen Terente.
Aproximativ 2,5 milioane de români primesc ajutorul de 250 de lei.
Cât timp poți să faci cumpărături cu tichetele sociale | Banii ”expiră” după o perioadă
Banii de pe tichetele sociale pentru alimente au o anumită perioadă de timp în care pot fi folosiți.
”Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor”, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
Astfel, banii de pe tichetele sociale trebuie utilizați în cel mult un an de zile de când sunt disponibili pe voucherele de alimente", arată Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Ce poţi să cumperi din cei 250 de lei, banii de pe tichetele sociale | Nu se dă rest. Ulei, făină, zahăr, legume, carne şi lactate - cam asta se poate cumpăra pe tichetele sociale pe care pensionarii le-au primit de la stat.
Un experiment realizat în acest sens arată cu ce puteţi umple coşul pentru a vă încadra în suma de 250 de lei.
Lista magazinelor din toată ţară unde pot fi folosite tichetele pentru alimente
Lista magazinelor unde pot fi utilizate tichetele sociale pentru alimente (click pe tipurile de carduri, pentru a deschide documentul cu lista magazinelor):