Antena 3 CNN Economic Schimbările aduse de sticlele reciclabile şi sistemul SGR în România. Ministrul Mediului: "Astăzi nu mai suntem nevoiţi să importăm"

Schimbările aduse de sticlele reciclabile şi sistemul SGR în România. Ministrul Mediului: "Astăzi nu mai suntem nevoiţi să importăm"

Georgiana Adam
4 minute de citit Publicat la 09:50 31 Mai 2024 Modificat la 10:05 31 Mai 2024
mircea fechet sticle retunare antena 3 cnn
Schimbările aduse de sticlele reciclabile şi sistemul SGR în România. Ministrul Mediului: "Astăzi nu mai suntem nevoiţi să importăm" Sursa foto: Antena 3 CNN

Peste jumătate de miliard de PET-uri, doze sau sticle reciclabile au fost recuperate până în prezent folosind Sistemul Garanţie-Returnare (SGR), ceea ce confirmă faptul că ne atingem ţintele şi indicatorii, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Totodată, el a subliniat că nu mai suntem nevoiţi să importăm PET-uri, în condiţiile în care SGR-ul furnizează suficientă materie primă.

"În anul 2020, când am vizitat o astfel de fabrică de reciclare, cea mai mare din sud-estul Europei, în judeţul Buzău, am observat pe platforma acelei mari fabrici baloţi cu PET-uri din Australia, din Germania, din Marea Britanie, din aproape toată lumea, iar astăzi nu mai suntem nevoiţi să importăm. 

SGR-ul furnizează suficientă materie primă. Mă bucur să constat că nu doar facem România mai curată, dar contribuim şi la balanţa comercială a statului român", a declarat, joi, ministrul Fechet.

Pe de altă parte, Mircea Fechet a anunţat că au fost adoptate în Guvern acte normative care se referă la SGR.

"În ceea ce priveşte Sistemul Garanţie-Returnare, am decis astăzi (joi - n.r.) să permitem comercializarea acelor produse care se află încă pe rafturile magazinelor din România şi care, fiind fabricate înainte de 1 ianuarie 2024, nu poartă acel logo al SGR-ului. 

Producătorii ar fi fost puşi în situaţia în care să retragă de pe rafturi acele băuturi însă, în situaţia în care ele se află în termenul de valabilitate - şi aş menţiona băuturile spirtoase şi vinurile care se pot comercializa ani de zile după data fabricaţiei - noi am considerat că nu este necesar un astfel de efort. 

Retragerea acelor produse de pe rafturi, reetichetarea lor la punctul de fabricaţie, ar fi fost o chestiune costisitoare şi nu dorim în niciun fel prin Sistemul Garanţie-Returnare să aducem atingere mediului de afaceri, fie că discutăm despre producători, fie că discutăm despre comercianţi", a adăugat ministrul Mediului, potrivit agerpres.ro.

Unde se duc banii care nu sunt recuperați din sticlele la reciclare

Sistemul Garanție-Returnare este operat de o companie ce funcționează pe principiul "not for profit".

Ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.

Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: 

- Asociația Berarii României pentru Mediu (30%)

- Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) 

- Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%). 

RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

Ce trebuie să știe românii care returnează sticle SGR

O hotărâre de Guvern la care se lucrează în prezent vrea să schimbe modul în care românii reciclează sticlele, din cauza faptului că automatele din sistemul SGR nu funcţionează mereu.

Astfel, magazinele vor fi obligate să preia manual sticlele şi ambalajele returnabile, dacă automatele nu funcţionează, şi să ofere la casă contravaloarea PET-urilor, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Dacă aparatele de colectare a sticlelor returnabile nu funcționează, comercianții înscriși în sistem trebuie să preia manual ambalajele aduse de oameni. 

Precizările au fost făcute chiar de reprezentanții Guvernului, după ce mulți români s-au plâns că au întâmpinat dificultăți în momentul în care au vrut să returneze ambalajele SGR.

Potrivit HG 1.074/2021, magazinele trebuie să ofere "posibilitatea consumatorilor sau utilizatorilor finali de a returna ambalajul SGR. În vederea restituirii valorii garanției în cadrul oricărui punct de returnare de pe teritoriul României"

Chiar dacă în hotărârea de Guvern nu se specifică, în mod exact, ce se întâmplă în cazul în care aparatul de colectare este defect, se precizează faptul că magazinele sunt obligate de lege să primească ambalajele. Prin urmare, în astfel de situații, ele pot fi acceptate și preluate manual de comercianți.

Oficialul a mai precizat recent că în prezent instituţia pe care o conduce lucrează la o hotărâre de guvern în acest sens.

"Lucrăm deja la un proiect de hotărâre de guvern în care să specificăm foarte clar că, în măsura în care RVM-ul, aşa cum se numesc aceste aparate automate, nu funcţionează, magazinul respectiv este obligat să preia manual acele ambalaje. 

Cu alte cuvinte, mergem, ne facem cumpărăturile sau nu neapărat, şi la casa de marcat lăsăm şi PET-urile goale şi primim 50 de bani cash sau ni se scade suma respectivă din valoarea cumpărăturilor. 

E un lucru pe care îl voi scrie în hotărârea de guvern ca să fie clar pentru toată lumea", a subliniat recent Mircea Fechet, potrivit agerpres.ro.

×
x close