Antena 3 CNN Economic Schimbare la SGR: Ce trebuie să ştie românii care reciclează sticle. Decizia a fost luată de Guvern

Schimbare la SGR: Ce trebuie să ştie românii care reciclează sticle. Decizia a fost luată de Guvern

Sunt schimbări la Sistemul de Garanţie-Returnare, în privința sticlelor reciclabile pe care românii le duc la aparate pentru a-şi recupera banii pe garanţie.

sticle plastic reciclare Getty Images - ABimagestudio
Schimbare la SGR: Ce trebuie să ştie românii care reciclează sticle. Decizia a fost luată de Guvern
de Georgiana Adam    |    04 Iun 2024   •   00:00

Termenul-limită pentru vânzarea produselor ambalate în sticle sau alte ambalajele vizate de SGR, dar care nu au marcajul SGR, a fost prelungit cu şase luni, potrivit unei decizii a Guvernului. 

Este vorba despre stocurile de sticle sau alte ambalaje rămase înainte ca mecanismul să intre în vigoare.

HG nr. 1074/2021 a stabilit că este interzisă introducerea pe piaţa din România a produselor ambalate în ambalajele vizate de SGR, dacă acestea nu sunt inscripţionate cu marcajul prevăzut de lege, cu excepţia produselor care se află în stocul producătorilor, distribuitorilor sau comercianţilor la data de 30 noiembrie 2023. 

Iniţial, s-a prevăzut că aceste stocuri pot fi introduse pe piaţă, respectiv comercializate, cel târziu până pe 30 iunie 2024, dată după care introducerea acestora pe piaţa naţională, respectiv comercializarea lor este interzisă.

"Având în vedere multiplele solicitări de anulare/modificare a dispozițiilor art. 10 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1074/2021 (...) venite din partea operatorilor economici, se impune introducerea unui termen rezonabil de introducere pe piată și comercializare a produselor în ambalaje fără marcaj SGR, adaptat la realitățile economice și la dinamica relațiilor de afaceri din societate. 

Luând în considerare complexitatea sistemului și dificultățile operatorilor economici de a se adapta la realitățile economice și dinamica relațiilor de afaceri din societate, semnalate MMAP, a devenit mai mult decât necesar modificarea termenului impus prin Hotărârea Guvernului nr. 1075/2023, pentru a nu pericilita nu doar unele întreprinderi, ci pentru a nu duce la destabiliza economiei naţionale întregi", transmitea Ministerul Mediului în nota de fundamentare ce însoțea inițiativa de prelungire a termenului-limită de punere pe piață a produselor care nu au marcajul SGR până la final de an.

Guvernul a dat vineri undă verde prelungirii, astfel că sticlele reciclabile şi celelalte ambalaje fără marcaj mai pot fi vândute până la 31 decembrie 2024, conform HG nr. 580/2024, care modifică HG nr. 1074/2021. 

Abia de la 1 ianuarie 2025, aceste sticle sau doze nu mai pot fi vândute deloc în România.

SGR vizează ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru a face disponibile pe piaţa naţională bere, băuturi alcoolice, băuturi fermentate, sucuri, ape minerale, potrivit avocatnet.ro.

Peste 100 de milioane de ambalaje au fost returnate de către consumatori, ceea ce înseamnă 10 milioane de euro returnați în urma opririi inițiale a garanției. Iar pentru un miliard de ambalaje au fost puse pe piață de către producători în ultimele luni.

Metoda prin care românii pot să păcălească automatele și iau bani pe sticle care nu sunt în program

Un videoclip care circulă pe rețelele de socializare arată cum sticlele nereciclabile pot fi transformate în reciclabile. 

Jurnaliștii de la Libertatea au confirmat acest lucru printr-un experiment reușit. Cu toate acestea, această metodă va funcționa doar până pe 30 iunie, când sticlele neeligibile în program vor fi eliminate.

Cu toate acestea, românii au găsit o modalitate de a ocoli Sistemul Garanție-Returnare și de a primi bani pentru aceste produse.

Un utilizator de pe TikTok a postat un videoclip cu o sticlă de plastic fără logo-ul SGR, pe care a lipit un alt cod de bare printat peste cel existent, primind ulterior un voucher de 50 de bani.

Experimentul a funcționat, dar acest lucru nu se va mai întâmpla mai mult timp. 

Începând cu data de 1 iulie nu se vor mai putea introduce pe piață produse care intră sub incidența SGR, fără să fie inscripționate cu logoul și codul de bare specific.  

Așadar, până la 30 iunie, în piață vor putea circula ambele tipuri de ambalaje, cu sigla SGR, adică purtătoare de garanție, și fără siglă SGR, pentru care nu se percepe garanție, potrivit libertatea.ro

×
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close