Potrivit unui un nou proiect de OUG, cardul de energie se anulează în cazul în care autoritățile descoperă că beneficiarul nu îndeplinea condițiile necesare pentru a-l primi în momentul în care s-a stabilit acordarea ajutorului pentru plata facturilor la energie. Plățile se vor sista automat, însă banii deja plătiți de beneficiarul cardului vor fi suportați de la bugetul de stat iar acesta nu va fi nevoit să îi returneze.
“În cazul în care pe durata valabilității cardului de energie se constată, din motive de indisponibilitate sau acuratețe a informațiilor la momentul efectuării interogărilor bazelor de date, că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil pentru primirea sprijinului, cardul de energie se anulează și sumele cheltuite aferente cardului de energie se suportă din bugetul de stat”, se arată în document.
Așadar, din exprimarea folosită în proiect, se deduce faptul că banii deja cheltuiți de pe card nu trebuie returnați statului, sumele fiind acoperite din buget, scrie avocatnet.ro, care a trimis și o solicitare către MIPE cu privire la clarificarea acestei interpretări.
Citește și: Schimbări majore la cardul de energie! Sumele care nu pot fi plătite cu banii de pe vouchere
Mai mult decât atât, rămâne în vigoare și regula potrivit căreia beneficiarul este obligat să anunțe Poșta Română în cazul în care nu mai îndeplinește condițiile necesare pentru primirea ajutorului.
”În cazul în care beneficiarul sprijinului pentru persoane vulnerabile nu se mai încadrează în categoriile prevăzute la art. 3 alin. (1) (de beneficiari - n. red.), unitatea de implementare din cadrul MIPE (...) are obligația de a anunța Compania Națională Poșta Română, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la certificarea situației înregistrate, în vederea sistării utilizării sprijinului material primit prin intermediul cardului de energie”.
În proiectul de OUG se stabilește și faptul că banii de pe cardul de energie nu pot fi folosiți pentru plata penalităților de întârziere, acestea fiind în sarcina beneficiarului.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de OUG trebuie adoptat la Guvern și publicat în Monitorul Oficial.