Antena 3 CNN Economic Ce se întamplă cu tichetele de masă de la 1 iulie pentru angajații plătiți cu salariul minim. Cele trei scenarii de pe masa Guvernului

Ce se întamplă cu tichetele de masă de la 1 iulie pentru angajații plătiți cu salariul minim. Cele trei scenarii de pe masa Guvernului

Decizii de ultimă oră la Guvern.

Ce se întamplă cu tichetele de masă de la 1 iulie pentru angajații plătiți cu salariul minim. Cele trei scenarii de pe masa Guvernului
Schimbare importantă pentru românii plătiți cu salariul minim
de Ioana Ciobanu    |    13 Iun 2024   •   12:07

Membrii Executivului se întâlnesc astăzi, în prima ședință de după alegeri. Guvernul trebuie să decidă mai multe măsuri, astfel încât 1,8 milioane de români să nu piardă bani, chiar dacă crește salariul minim. Există trei scenarii pe care premierul și miniștrii trebuie să le analizeze în ceea ce privește acordarea deductibilității și a tichetelor de masă după creșterea salariului minim de la 3300 de lei la 3700 de lei. 

Blocul Național Sindical avertizeaza că după decizia majorării salariului minim brut pe economie la 3700 de lei se poate întâmpla ca unii angajați să nu mai primească și tichetele masă.

Un efect al creșterii salariului minim este acela că se depășește pragul de impozitare. Tichetele de masă fac parte din venitul integral, iar valoarea lor, fie ea și de 15 lei, rezultă depășirea pragului de impozitare. Această situație înseamnă deducerea de 300 de lei, care va micșora venitul net.

Care sunt scenariile

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat că, pentru a beneficia de această facilitate, românii trebuie să îndeplinească două condiții. Prima condiție este ca salariatul să fie remunerat cu salariul minim, iar a doua să aibă venituri de maximum 4000 de lei. 

Pe lângă salariu, mulți angajați primesc indemnizație de hrană, sub formă de tichete de masă, în valoare de 600 de lei, iar în acest fel venitul urcă de la 3.700 de lei, la 4.300 de lei.

Odată cu creșterea salariului minim, de la 3300 de lei, la 3700 de lei, de la 1 iulie 2024, crește și suma deductibilă, de la 200 de lei la 300 de lei. 

Ministerul ar vrea să schimbe plafonul pentru angajații cu salariul minim

Acesta este și motivul pentru care Ministerul Finanțelor ia în calcul trei scenarii. Mai exact, aceștia analizează ridicarea plafonului la 4.100, 4.200 sau 4.300 de lei, astfel încât românii să beneficieze în continuare de această facilitate. 

Important de spus este că pentru fiecare sută de lei în plus, impactul bugetar este de 100 de milioane de lei. 

Aceasta nu este singura decizie pe care Executivul trebuie să o ia. Tot legat de creșterea salariului minim este și punctul de amendă, care ar urma să crească. Se pare însă că acest lucru nu se va întâmpla, în condițiile în care ar urma să fie înghețat până la sfârșitul acestui an. 

Guvernul ar trebui să anunțe toate aceste decizii până la data de 1 iulie, adică în doar două săptămâni. 

 

×
Subiecte în articol: Ministerul Finantelor
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Se scumpesc benzina și motorina, începând de astăzi
x close