Proiectul prevede că pensia anticipată se acordă celor care au lucrat cel puțin cinci ani peste stagiul complet, față de opt ani în prezent.
Pe de altă parte, aproape un milion de liber-profesioniști nu ar mai cotiza la Pilonul II de pensii private, atrag atenția specialiștii.
Potrivit proiectului de lege aflat în dezbatere publică, un român poate solicita pensie anticipată, dacă îndeplinește două condiții:
- a depășit cu cinci ani stagiul complet de cotizare de 35 de ani
- mai are cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. Acum este de 65 de ani pentru bărbați, iar la femei se stabileşte în funcție de anul nașterii.
Practic, potrivit proiectului, se pot pensiona anticipat femeile care au între 58 și 63 de ani şi bărbaţii între 60 și 65 de ani.
Spre exemplu, o româncă născută în iunie 1963 și care are acum 61 de ani ar ieși la pensie de drept în noiembrie 2025. Poate însă să ceară pensie anticipată - dacă a cotizat peste 38 de ani şi două luni.
În schimb, bărbaţii vor putea ieși mai repede la pensie, dacă au peste 40 de ani de cotizare, potrivit stirileprotv.ro.
Pensiile vor fi majorate de două ori în 2024, o dată la 1 ianuarie cu 13,8% și încă o dată la 1 septembrie, prin recalculare.
În prezent, cheltuielile lunare cu pensiile se ridică la 9,66 miliarde lei, dar vor crește la 11,35 miliarde de la începutul anului și la 13,8 miliarde de la 1 septembrie 2024.