În total au fost peste 17.000 de angajaţi din CFR care au participat la greva de avertisment.
Sindicaliştii spun că au vrut să atragă astfel atenţia asupra lipsei contractelor colective de muncă, a salariilor prea mici şi a fondurilor insuficiente pentru investiţii.
Pe lista de nemulţumiri a sindicaliştilor se află inclusiv lipsa acută a investiţiilor în ceea ce priveşte infrastructura feroviară.
Aceştia avertizează că vechile căi ferate pot fi un adevărat pericol pentru circulaţie şi cer statului să cumpere noi locomotive şi vagoane.
"În ce priveşte salariul, cei mai mulţi salariaţi pleacă acasă cu 3.500 lei. Cam acesta este salariul 3.000-3.500 de lei.
Nu mai vine nimeni la calea ferată să se angajeze pe banii aceştia", a spus Grigore Mare, lider sindical.
De asemenea, greviştii CFR mai speră şi la o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu.
Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane și Federația Elcatel sunt cele două sindicate care au anunţat că nu vor intra la muncă în intervalul orar 07:00-09:00 pentru a da startul unei greve de avertisment.
Sindicaliştii spun că scopul acestei greve de avertisment este de a atrage atenţia asupra unor probleme urgente din industria feroviară, care includ lipsa:
- contractelor colective de muncă
- remuneraţii inadecvate în raport cu responsabilităţile
- calitatea muncii depuse de lucrătorii din domeniu
- subfinanţarea companiilor feroviare din administrarea directă a statului, sub incidenţa Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii
- probleme din ce în ce mai multe și nerezolvate care au legătură cu statutul personalului feroviar, lege votată de Parlamentul României, care nici până astăzi nu generează tot setul de efecte pentru beneficiarul său, lucrătorul feroviar.
În timp ce un angajat CFR pleacă acasă cu 3.500 lei, tot la stat, o educatoare are un salariu de 3.000 de lei, iar un profesor debutant: 3.157 de lei.