Noua lege a salarizării vine cu schimbări semnificative pentru români.
De exemplu, la finalul anului trecut, Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, anunța că posturile de la stat vor fi clasificate în funcție de complexitatea muncii.
Astfel, posturile vor fi ierarhizate pe o scară de la 1 la 12, unde 1 este atribuit paznicului, iar 12 - președintelui țării.
La gradul 4 se încadrează, de exemplu, polițistul local, economistul și asistentul maternal, cu studii medii sau superioare.
La nivelul 7 găsim inspectori vamali, lectori universitari şi criminaliști.
Important de subliniat este faptul că salariul bugetarilor va avea o parte fixă și un variabilă, în funcție de performanță.
"Este foarte importantă performanța în administrația centrală și locală. Îmi doresc să avem o lege a salarizării cât mai simplă, clară, dar care să-i stimuleze pe cei care muncesc", a declarat Simona Bucura - Oprescu, ministrul Muncii, potrivit observatornews.ro.
O altă schimbare importantă cu care vine la pachet noua lege a salarizării este faptul că fiecare salariu al angajaților de la stat va fi compus dintr-o parte fixă și una variabilă. Ce înseamnă acest lucru? Așa cum spunea și premierul Marcel Ciolacu, anul trecut, că un bun exemplu ar putea fi în cazul profesorilor. Partea variabilă ar putea consta în bonusurile primite în funcție de rezultatele și de performanțele pe care cadrele didactice le obțin.
Bogdan Glăvan, profesor universitar de economie, a explicat în exclusivitate la Antena 3 CNN cum vor fi calculate salariile bugetarilor ținând cont de partea fixă și partea variabilă. Pentru asta, a luat ca exemplu salariul unui profesor de gradul 1, cu o vechime de trei ani, cu un salariu de 6388 de lei brut, 3737 de lei net.
”Trebuie spus din capul locului că, în învățământ, există și în prezent sporuri de performanță, gradație, de merit, de dirigenție și așa mai departe, și trebuie văzut în ce măsură vor fi înlocuite în noua lege a salarizării, sau nu.
De asemenea, trebuie văzut în ce măsură, și este valabil în orice profesie, salariul fix din prezent va fi transformat într-un salariu care are două componente, una fixă și una variabilă. Și asta deoarece ar putea fi două situații.
O situație în care, componenta fixă a salariului să reprezinte mai puțin decât salariul de astăzi, și ea să fie completată cu componenta variabilă, caz în care salariul net ar putea să scadă în baza componentei fixe. În cazul în care componenta variabilă este de 10% ea se acordă doar pentru performanță, și dacă angajatul respectiv nu îndeplinește acest criteriu de performanță, atunci salariul lui va scădea.
Sau putem avea situația contrară în care partea de performanță, acest bonus, componentă variabilă, se adaugă la salariul brut actual în vigoare și atunci avem o creștere a salariului pe care îl va dobândi angajatul care va fi evaluat corespunzător.
Evaluarea va fi făcută de director, și este valabil pentru orice instituție, întotdeauna șefii ierarhici își evaluează subalternii în funcție de diverse criterii, aici au propria metodologie”, a explicat profesorul la Antena 3 CNN.