Antena 3 CNN Economic Salariile primarilor cresc după o decizie a Curţii Constituţionale a României

Salariile primarilor cresc după o decizie a Curţii Constituţionale a României

Alexandra Cojoianu
3 minute de citit Publicat la 14:45 28 Feb 2023 Modificat la 16:53 28 Feb 2023

Curtea Constituționala ar fi decis ca salariile aleșilor locali să crească cu cel puțin 2.000 de lei. Majorarea se va face la salariul brut.

Silvia Petre, președintele Asociației Pensionarilor din Timișoara, a comentat această decizie în direct la Antena 3 CNN.

De asemenea, a criticat lipsa creșterii pensiei pentru bătrânii din România.

"Da, păi la 20 și ceva de mii de lei câte au salariile acum, trebuie cu 2.000. Pentru că noi care avem până la 2.000 de lei pensie, după 40 și ceva de ani lucrați, nu putem primi nici 200. La ora actuală se tot trage de timp. Acum ni s-o da termen până la sfârșitul lui martie.

Nu se poate așa ceva. Gândiți-vă că inflația la ora actuală, pensionarii nu mai pot supraviețui. Pentru că cel care a trecut de 1.700 până la 2.000, ăla nu mai primește nici un leu, nici un ajutor", a subliniat președintele Asociației Pensionarilor.

Citește și: Pensionarii din Ilfov vor primi bani de la stat pentru a merge la dentist

Totodată, Petre a vorbit despre problemele pensionarilor care vor apărea în cazul în care pensia nu va crește, amintind de punerea în vigoare întârziată a legii 127.

"Ce face? Moare de frig iarna, medicamente, mâncare, nu? Deci la ora actuală, nu i-a omorât COVID-ul încearcă să îi omoare în Guvern. Nu se poate așa ceva. Se numește genocid pe față la adresa pensionarilor. Deci pentru noi, nu se gândesc, se pot mări toate pensiile, se pot mări absolut totul și salariile și de toate. Dar la pensionarii care au contribuit o viață de om la ea, nu se poate mări. Deci este dreptul lor. Pentru că, normal, știe foarte bine ministrul Muncii că trebuia de mult să pună legea 127 în vigoare", a adăugat Silvia Petre.

Președintele asociației a transmis că în cazul în care până în luna martie, pensiile românilor nu vor crește, aceasta va face plângere către Comisia Europeană.

"Noi așteptăm acum cum li s-a spus până la sfârșitul martie, altfel ne îndreptăm către Comisia Europeană. Nu se poate. Își bat joc de noi pe față. Noi suntem proștii care tăcem, toate județele țării, în loc să acționăm și să nu-i mai lăsăm să facă. Așteptăm. Suntem oameni cu răbdare și avem bunul simț ca să-i credem. Dar să nu uite că s-apropie și alegerile pentru anul viitor.

Să nu uite treaba asta. Pentru că pensionarii sunt cei mai corecți la vot și cei corecți când e vorba să-și plătească taxele și impozitele. Adică nu se poate unul care a lucrat, vă dau exemplu, în convenție, în industria ușoară, nu desfășoară 1700 de lei? Păi să-mi spună cum calculează coșul zilnic", a concis Petre.

CCR respinge o sesizare a USR

Legea va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Pe 27 septembrie 2022, Camera Deputaților a aprobat în calitate de for decizional doar creșterea salariilor primarilor, nu și ale parlamentarilor, așa cum decisese Senatul, prima Cameră sesizată.

Pe pe 5 octombrie 2022, USR a anunțat că a sesizat Curtea Constituţională.

Documentul a fost semnat şi de deputaţii Forţa Dreptei, partidul condus de Ludovic Orban. Până la verdictul CCR, care urmează să fie anunțat oficial în cursul zilei de astăzi, 28 februarie, primarii și șefii de consilii județene nu au primit majorările salariale decise de Parlament.

Cu cât pot crește salariile

Primarul general al Capitalei: 20.800 lei - 23.000 lei

Primarul municipiu reședință: 18.720 lei - 20.700 lei

Primar comună: 12.480 lei - 13.800 lei

Marius Budăi: "Nu este momentul"

Ministrul Muncii și Protecției Sociale din România, Marius Budăi, a transmis în direct la Antena 3 CNN că acum nu este momentul pentru o majorare pentru salariile primarilor.

De asemenea, Marius Budăi a susținut că ministrul Finanțelor va putea spune mai multe lucruri despre acest subiect decât el.

"Cred că, în primul rând vreau să remarc că atacul colegilor noștri care fac cu comod mulți și nu au zero soluții, le spun eu, mă refer la colegii de la USR, se dovedește încă o dată că nu au avut substanță și doar au vrut să facă muzică cu omorși cu zero soluții și decizii, Curtea Constituțională a spus că legea este constituțională iar la această întrebare cred că, cu siguranță, domnul ministru al Finanțelor va răspunde mai bine decât mine.", a transmis Marius Budăi.

Dacă pentru celălalte categorii au mai crescut salariile, au mai crescut veniturile, dacă pentru cei mai defavorizați s-au implementat pe parcursul anului trecut și pe întreg anul acesta se vor implementa măsuri de sprijin, sunt oameni ale căror salarii sunt blocate din 2008.

"În spatele salariului primarului stau foarte mulți lucrători din administrația locală. Lucrători care în conformitate cu legia 153 sunt raportați la salariul primarului. Și vorbim de foarte mulți oameni care au salariile înghețate la nivelul anului 2008. Pe scurt, pentru că nu este momentul actual. Este momentul pentru salariații din administrația publică locală, care au rămas cu salariile blocate la nivelul anului 2008. Și ale căror salarii se calculează în funcție de salariile primarilor.", a concis Marius Budăi.

×
x close