Antena 3 CNN Economic Salariile a peste 700.000 de angajaţi români nu mai cresc de la 1 iulie

Salariile a peste 700.000 de angajaţi români nu mai cresc de la 1 iulie

Majorarea salariului minim pe economie, care ar fi trebuit să fie aplicată de la 1 iulie, se lasă aşteptată. Astfel, salariile a peste 700.000 de angajaţi români nu mai cresc de luna viitoare.

de Cătălina Mănoiu    |    30 Mai 2024   •   16:00

Executivul nu a primit avizele necesare pentru adoptare, iar proiectul nu mai este pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de joi. În continuare, însă, sunt discuţii privind scutirea de taxe pentru salariul minim. 

Această majorare a salariului minim a fost discutată în coaliție și promisă de Guvern, însă nu se află pe ordinea de zi a ședinței. 

Motivul este acela că nu sunt toate avizele necesare, lipsește testul IMM. Fără acest test, actul nu poate intra în procedură legislativă, nu poate fi avizat de celelalte ministere. 

Guvernul trebuie să aștepte ca Ministerul Economiei se termină acest test al IMM, care este de fapt un sondaj pe care statul îl face în rândul firmelor, pentru a vedea care va fi impactul creșterii salariului minim. 

După ce acest test este finalizat, trebuie să se pună de acord cât anume vor scuti de taxe. 

În momentul de față, salariul minim pe economie brut este de 3.300 lei. Acest lucru înseamnă că în mână oamenii primesc 2.080 lei. 

Sunt două variante pe masă: atât premierul, cât și patronate le-au cerut să fie scutiți de taxe 300 lei din salariul minim. Asta înseamnă că această scutire ar oferi angajaților un salariu net de 2.352 lei. 

În prezent, scutirea de taxe este de 200 lei și expiră la finalul lunii iunie. De aceea, trebuie să pună de acord și Ministerul Finanțelor să vină cu cifre pentru această scutire de taxe de 300 lei. 

Vor rămâne scutite de taxe firmele până la finalul acestui an, iar de anul viitor trebuie să intre în vigoare o nouă reformă fiscală prin care statul să crească încasările la bugetul de stat. 

Practic, PNL și PSD s-au certat pe o diferență de 45 lei. Liberalii au cerut ca statul să suporte mai mult, să scutească de taxe 300 lei, în timp ce la nivelul social-democraților au fost ezitări și au cerut ca mai întâi să vadă cifrele.

În urma acestei negocieri, practic, angajații cu cel mai mic salariu reușesc să câștige 45 lei în plus. Ce înseamnă asta? Înseamnă 1,5 lei pe zi, atât câștigă în plus, dacă merg pe această formulă.

Creșterea salariului minim pe economie ar urma să producă efecte, pentru că de salariul minim pe economie sunt legate și indemnizațiile persoanelor cu handicap, și punctul de amendă care odată cu creșterea salariului minim ar putea crește și el.

×
Subiecte în articol: salarii creşterea salariilor
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Impozitul de 70% pe veniturile care nu au fost identificate a intrat în vigoare
x close