Românii învaţă să economisească înainte de a se împrumuta, cum fac europenii din vest. Anul acesta, numărul clienţilor care au ales un credit special - prin economisire - a crescut cu aproape 20%. Îi atrage şi prima de la stat, dar şi dobânzile mici oferite la credite. Iată cum funcţionează.
Adriana şi-a luat casă, dar nu mai are bani pentru renovări. Mai e de lucru şi în bucătărie, iar în sufragerie şi-ar dori un aparat de aer condiţionat. Are deja credite, aşa că nu se grăbeşte să mai contracteze unul. A decis să economisească întâi.
Într-un an, strânge în cont 1.000 de euro. 25% din această sumă o primeşte, în plus, de la stat. După cinci ani, va avea în cont 6.250 de euro. Atunci va lua de la bancă încă pe atât, cu o dobândă fixă de 4,5% pentru lei sau 6% pentru euro. Dacă nu ar reuşi să economisească toţi aceşti bani, va putea obţine de la bancă un credit mai mare, pentru ca la final să aibă tot 12.500 de euro.
Chiar dacă numărul clienţilor este în creştere, acest tip de credit prin economisire reprezintă încă o mică parte din piaţă.
În Austria, de exemplu, peste 60% dintre cei care vor un credit pentru casă optează pentru această variantă. Cei interesaţi trebuie să ştie că la noi perioada minimă de economisire este de un an şi jumătate, iar prima maximă de la stat nu poate depăşi 250 de euro.