Antena 3 CNN Economic Românii cu credite la IFN-uri vor plăti dobânzi mai mici. Care sunt noile plafoane stabilite de lege

Românii cu credite la IFN-uri vor plăti dobânzi mai mici. Care sunt noile plafoane stabilite de lege

lei ron cash calcule
Calcule în RON. Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    12 Iul 2024   •   18:27

Este oficial, românii care au credite la IFN-uri vor plăti dobânzi mai mici. Curtea Constituţională a dat undă verde plafonării, iar actul va ajunge pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Măsura se va aplica atât pentru creditele noi, cât şi pentru cele în derulare. Antena 3 CNN a arătat cât vor fi ratele românilor care s-au împrumutat de la instituţiile nebancare.

Odata ce președintele semnează, plafonarea dobânzilor se aplică pentru creditele în derulare, dar și pt noile credite. Potrivit legii, "dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă.

În cazul creditelor de consum, DAE nu poate depăşi cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR". Se stabilesc 3 plafoane:

1. "În cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 1% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului".

2. "În cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 5.001 lei şi 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,8% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului".

3. "În cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 10.001 lei şi 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,6% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului".

×
Subiecte în articol: IFN credite dobanzi romanii rate plafoane
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close