Antena 3 CNN Economic Românii caută soluţii pentru a plăti ratele tot mai mari la bănci. La ce să fim atenţi când alegem refinanţarea

Românii caută soluţii pentru a plăti ratele tot mai mari la bănci. La ce să fim atenţi când alegem refinanţarea

romanii cauta solutii pentru a plati ratele tot mai mari la banci la ce sa fim atenti cand alegem
Românii preferă să îşi refinanţeze creditele din cauza ratelor uriaşe Sursă foto: Getty images
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Iun 2024   •   10:33

Tot mai mulţi români preferă să îşi refinanţeze creditele, din cauza ratelor uriaşe, care, în unele cazuri, sunt chiar duble faţă de anii trecuţi.

O refinanţare presupune, implicit, şi cheltuială cu terţii, adică notar sau evaluator. De exemplu. pentru un credit de 260.000 de lei, aceste costuri sunt în jur de 3.000 de lei. Totuşi, unele bănci vin cu promoţii, dar trebuie evaluate cu foarte mare atenţie.

Există două tipuri de refinanţare - la aceeaşi bancă la care ai creditul sau refinanţare cu trecere la o altă bancă. În cel de-al doilea caz, trebuie analizate toate ofertele din piaţă şi de cele mai multe ori este nevoie de un specialist, iar băncile oferă procent celor care le aduc clienţi noi.

Astfel, în cazul în care consumatorul doreşte să schimbe banca, merge la un broker de credite. Se analizează foarte bine ofertele din piaţă, se alege tipul de refinanţare, dar şi banca la care urmează să se facă trecerea, iar consumatorul nu datorează bani brokerului de credite, întrucât banca va da procent pentru că a a adus un client nou.

Există avantaje ale refinanţării. De exemplu, pentru un credit Noua Casă, luat pe o perioadă de 25 de ani, în valoare de 260.000 de lei, rata este, în acest moment, puţin peste 2.000 de lei, dacă alegem o refinanţare cu reducere de perioadă. Dacă alegem o refinanţare cu reducere de rată, atunci scădem rata cu aproximativ 300 de lei. În ambele cazuri, se face şi o reducere de dobândă. În cazul refinanţării cu reducere de perioadă, dobânda scade mai mult decât în cel de-al doilea caz.

Totuşi, rămân câteva aspecte la care trebuie să fim foarte atenţi. Este vorba despre costurile cu terţii, pentru că refinanţarea implică, practic, un nou credit - costuri cu evaluatorul sau notarul. Evident, unele bănci vin şi cu oferte în acest sens, însă trebuie evaluate cu multă atenţie.

×
Subiecte în articol: rate credite refinanţare credit banci
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close