Antena 3 CNN Economic Românii care vor rămâne cu pensie de 1280 de lei după recalculare: „Nu vor primi niciun ban în plus”

Românii care vor rămâne cu pensie de 1280 de lei după recalculare: „Nu vor primi niciun ban în plus”

”Sunt foarte mulți care nu vor primi nimic o perioadă!”

Românii care vor rămâne cu pensie de 1280 de lei după recalculare: „Nu vor primi niciun ban în plus”
Românii care vor rămâne cu pensie de 1200 de lei: „Nu vor primi niciun ban în plus”
de Laura Dinu    |    11 Iun 2024   •   00:00

Este greu pentru pensionarii românii să înțeleagă toate modificările care vor interveni în noua lege începând de la 1 septembrie 2024. Acesta poate este și motivul pentru care privesc cu îngrijorare schimbarea. 

Pe de altă parte, autoritățile susțin că nu există niciun fel de motiv de îngrijorare, în condițiile în care nicio pensie nu va scădea, indiferent de cuantumul rezultat după recalculare. 

Însă, chiar dacă nicio pensie nu va scădea, există seniori care nu vor primi, totuși, niciun ban în plusAnton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) „Alma Mater” a explicat la Antena 3 CNN care sunt categoriile de pensionari care vor fi dezavantajate în toamnă. 

"Vom avea creșteri semnificative pentru cei care au fost dezavantajați de la aplicarea legii pentru că au avut indice de corecție mic. Vă pot da exemplu de oameni care au astăzi au 4.600 de lei, 6.000 de lei și 7.500 de lei. Toți au același număr de puncte, deci ar trebui să aibă aceeași pensie. Păi, sunt supărați cei care au 7.500 și care stau pe loc, dar să știți că mai există și cu 8.200, am aflat eu, care au același punctaj și trebuie să stea și ei pe loc.

Deci unul a fost dezavantajat de indicele de corecție, pentru că, bată-l vina, a mers de la 1,06 la 1,41, a fost dezavantajat de stagiul complet de cotizare, care astăzi este la bărbați 35-35 de ani, dar am avut și cu 25 de ani, am avut și cu 20 de ani, deci s-a împărțit la ceva.

În momentul în care se va aplica recalcularea, cel care are 4.600 va trece la 6.300, cel care are 6.000 va trece la 6.300 şi cel cu 7.500 rămâne la fel. Deci nu se rezolvă dintr-o dată totul, pentru că e distanță prea mare”, a explicat profesorul. 

Pensionarii care vor rămâne cu pensii de 1200 de lei

Potrivit acestuia, printre pensionarii care nu vor lua niciun ban în plus la recalculare sunt și români cu pensia minimă. Este vorba despre cei care au un număr mic de ani de muncă. 

”Din păcate, sunt printre ei și oameni care au pensia minimă, chiar foarte mulți care au punctaj foarte mic, au număr de puncte puține, mă refer aici la cei până în 1.281 lei.

Unii din zona aceasta vor trece în partea cealaltă, vor avea chiar dublare, 100%, pentru că au avut ani mulți de muncă și intervine acea suplimentare pe criterii de stabilitate.

Dar cei care au vreo 450 de lei, potrivit contribuției lor, dar primesc 1.281 de lei, pe aceștia nu-i mai scoate nimeni de aici o perioadă, pentru că au ani puțini de muncă. Deci cei cu puncte puține, care ar trebuie să aibă mai puțin de 1.281 de lei, dar primesc 1.281 de lei, unii dintre ei vor sări Pârleazul, alții mulți vor rămâne aici", a explicat Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) „Alma Mater”, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: Anton Hadăr pensii
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Axios: Cine e „oligarhia conducătoare” care ar putea decide soarta lui Biden
x close