Antena 3 CNN Economic Românii care vor plăti 70% impozit, față de 16% în prezent. Măsura intră în vigoare la 1 iulie

Românii care vor plăti 70% impozit, față de 16% în prezent. Măsura intră în vigoare la 1 iulie

ANAF-ul pregătește un mega impozit pentru o anumită categorie de români.

Profimedia Images
Românii care vor plăti 70% impozit, față de 16% în prezent. Măsura intră în vigoare la 1 iulie
de Laura Dinu    |    Ioana Ciobanu    |    04 Iun 2024   •   11:50

Încasările acestora ar urma să fie taxate cu 70% începând de la întâi iulie, față de 16% cum este în prezent. Este vorba despre persoanele care nu își pot justifica veniturile.

Așadar, cota de impozitare va crește astfel încât aceste persoane vor rămâne doar cu 30% din sumele respective.

Măsura urmează să intre în vigoare de luna viitoare şi se va aplica pentru deciziile de impunere emise de organele fiscale începând cu această dată. Cu alte cuvinte, nu se va ține cont de momentul obținerii veniturilor sau de cel al începerii controlului asupra persoanelor respective.

Ca urmare, până la data intrării în vigoare a noilor prevederi legale, în vederea conformării, contribuabilii au oportunitatea de a-și declara veniturile și de a-și plăti obligațiile fiscale aferente acestora, evitând situația încadrării acestora în categoria de risc fiscal, cu consecința impunerii cu o cotă de impozitare majorată și a obligațiilor fiscale accesorii aferente acestora.

În tot acest context, ANAF vine și cu clarificări. Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez sunt venituri neimpozabile, deci nu vor fi supuse acestui mega impozit.

Rămân totuși multe alte categorii de surse de fonduri care trebuie declarate, iar măsura acestui impozit vine și în contextul în care evaziunea fiscală rămâne în continuare un fenomen larg răspândit. Aceasta este estimată între 8% şi 10% din PIB-ul României, adică peste 30 de miliarde.

×
Subiecte în articol: ANAF impozit venituri nejustificate
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close