Antena 3 CNN Economic Românii care sunt așteptați la Casele de Pensii pentru recalculare. Lucian Romașcanu: ”Le cerem iertare acestora”

Românii care sunt așteptați la Casele de Pensii pentru recalculare. Lucian Romașcanu: ”Le cerem iertare acestora”

casa de pensii agerpres
Românii care sunt așteptați la Casele de Pensii pentru recalculare. Foto: Agerpres
de Laura Dinu    |    22 Aug 2024   •   14:16

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, susține că, potrivit Ministerului Muncii, există un procent de doar ”2% de erori materiale” în ceea ce privește recalcularea pensiilor, iar toți cei care constată o astfel de eroare sunt așteptați la Casele de Pensii pentru clarificări. 

Acesta susține că nu există, în acest moment, niciun scandal în ceea ce privește recalcularea pensiilor, seniorii care se prezintă la Casele de Pensii din țară, în fiecare dimineață, fiind în număr limitat. 

”Nu este un scandal în zona pensionarilor! Trebuie să înțelegem că tot respectul pe care îl avem pentru pensionari s-a regăsit în acest efort de a face această recalculare, care se ducă, într-un final, ca pentru muncă egală să existe contributivitate egală, să existe pensii egale.

În acest proces uriaș au fost peste 5 milioane de dosare luate filă cu filă. Există, de la Ministerul Muncii, așa cum știm în acest moment, undeva la 2 la sută de erori materiale. Este foarte important să înțelegem, pentru că mesajele acestea care ajung în zona pensionarilor creează un disconfort și un sentiment de nesiguranță care nu este bazat pe realitate”, susține Lucian Romașcanu. 

”În acest moment sunt 20 - 25 de pensionari la fiecare Casă de Pensii din țară, în fiecare dimineață, care vin și cer acest lucru. Nu este un fenomen de masă.

Recalcularea pensiilor a venit, într-adevăr, cu creșteri ale pensiilor pentru peste 3,8 milioane de pensionari. Cei 719.000 de pensionari care au avut scăderi vor rămâne cu pensia în plată. Din cei 700.000 de pensionari aproximativ 500.000 sunt cei care primesc acea indemnizație socială. Deci rămân doar 200.000 de dosare care au fost finalizate cu scădere, dar care rămân cu aceeași pensie.

Și indemnizația socială și pensiile, care după calcul ar fi scăzut, rămân la aceeași valoare de acum”, a mai spus el. 

Potrivit lui Lucian Romașcanu, creșterea medie totală a pensiilor pe anul acesta ajunge la aproximativ 41%, ținând cont și de majorarea din luna ianuarie. 

”Creșterea medie a pensiilor a fost de 622 de lei. A fost o creștere de 27%, iar dacă adăugăm cei 13,8% din ianuarie, de la inflație, mergem către o creștere pe anul ăsta, medie, de 41%.

Ne cerem iertare pentru toți pensionarii care au fost puși în situații dezavantajoase și sunt așteptați pentru refacerea calculelor”, a declarat Lucian Romașcanu în exclusivitate la Antena 3 CNN. 

×
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close