Antena 3 CNN Economic Românii care ar putea ieși la pensie mai devreme cu doi ani, fără penalizare. Propunerea a fost adoptată tacit

Românii care ar putea ieși la pensie mai devreme cu doi ani, fără penalizare. Propunerea a fost adoptată tacit

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 07:00 18 Oct 2024 Modificat la 07:00 18 Oct 2024
maini imbatranite
Românii care ar putea ieși la pensie mai devreme cu doi ani, fără penalizare. Foto: Getty Images

Începând cu 1 septembrie, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, aceasta nu mai prevede reducerea vârstei de pensionare cu doi ani pentru persoanele care au locuit timp de 30 de ani în localități sau zone poluate. În acest context, mai mulți parlamentari propun, printr-un proiect legislativ adoptat tacit de Senat, reintroducerea acestei pensionări anticipate și anularea abrogării prevederilor care ofereau această facilitate.

Conform proiectului adoptat tacit, deoarece nu a fost dezbătut și votat în termenul legal, noua lege a pensiilor, Legea 360/2023, ar urma să fie modificată pentru a permite aplicarea unor prevederi din vechea lege a pensiilor, Legea 263/2010, chiar și după 1 septembrie, data la care aceasta a fost abrogată în întregime, scrie avocatnet.ro

Concret, propunerea prevede că la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, la 1 septembrie 2024, se abrogă Legea nr. 263/2010, „cu excepţia art. 65 alin (5).” Acest alineat din Legea 263/2010 oferă posibilitatea celor care au locuit timp de 30 de ani în zone afectate de poluare să se pensioneze cu doi ani mai devreme decât vârsta standard, fără a fi penalizați.

Astfel, dacă acest proiect va fi adoptat, locuitorii zonelor poluate vor putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare și după 1 septembrie 2024.

Ultima modificare privind pensionarea anticipată pentru locuitorii din zone poluate a avut loc în vara lui 2023, când alte 15 localități au fost adăugate pe lista celor în care se poate solicita acest beneficiu.

Inițiatorii proiectului argumentează că măsura este necesară deoarece „mulți dintre locuitorii acestor zone (poluate) suferă de probleme grave de sănătate din cauza expunerii prelungite la un mediu toxic. Poluarea aerului provoacă o serie de afecțiuni severe, inclusiv boli respiratorii, astm, emfizem pulmonar, boala pulmonară obstructivă cronică, cancer pulmonar, pneumonii și leucemie.”

De altfel, după intrarea în vigoare a noii legi, parlamentarii au propus și un alt proiect legislativ pentru reintroducerea reducerii vârstei de pensionare pentru cei care au locuit mult timp în zone poluate.

Este important de menționat că, pentru a intra în vigoare, acest proiect de lege trebuie să fie adoptat de Camera Deputaților, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial

×
x close