Antena 3 CNN Politică Românii au cumpărat cu aproape 50% mai multe alimente în 2023 datorită prețurilor plafonate de PSD

Românii au cumpărat cu aproape 50% mai multe alimente în 2023 datorită prețurilor plafonate de PSD

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 20:14 22 Iul 2024 Modificat la 17:02 23 Iul 2024
cos cumparaturi supermarket magazin
Coș de cumpărături într-un supermarket. Sursa foto: Getty Images

Ultimele date ale Băncii Centrale și a Institutului Național de Statistică arată că măsurile asumate de Partidul Social Democrat (PSD), inclusiv plafonarea adaosurilor comerciale la alimente, a dus la protejarea românilor, și mai ales pe cei vulnerabili, cu venituri mici și medii și la creșterea veniturilor acestora. Astfel că, anul trecut, românii au cheltuit peste 33 miliarde de dolari pe alimente, în magazinele fizice, mai mult cu aproape 50% față de anul 2022.

Conform unei analize realizate de Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA), românii au cheltuit 33,6 miliarde de dolari în magazinele alimentare fizice, o creștere impresionantă de 46% față de anul anterior. Acest trend pozitiv al consumului se datorează în mare parte măsurilor adoptate de Guvernul Ciolacu pentru a sprijini populația în fața creșterii prețurilor și a inflației.

Plafonarea prețurilor a susținut și industria de retail, care a obținut cifre de afaceri record

Susținerea puterii de cumpărare a românilor și măsurile de reducere a inflației de către Guvernul Ciolacu au contribuit, de asemenea, la creșterea valorii vânzărilor cu amănuntul.

Potrivit raportului USDA, retailerii alimentari au continuat să domine piața comerțului cu amănuntul, cei mai mari 9 retaileri obținând anul trecut cifre de afaceri record. Creșterile față de 2022 au fost de peste 17,3% pentru Lidl și Kaufland, 13,5% pentru Profi, 15,4% pentru Metro, 16,1% pentru Mega Image, 18,8% pentru Penny și de peste 7 procente pentru Auchan și Selgros.

În plus, plafonarea prețurilor le-a oferit retailerilor stabilitate și predictibilitate, aspecte esențiale într-o economie marcată de fluctuații.

Un alt factor care a contribuit la creșterea consumului a fost diversificarea ofertei în retailul alimentar. Această diversificare a fost susținută de politicile guvernamentale care au încurajat producătorii și retailerii să se adapteze cerințelor pieței și să ofere produse variate, accesibile tuturor categoriilor de consumatori.

Creșterea veniturilor românilor de către PSD, factor esențial pentru susținerea consumului

Politicile Guvernului de creștere a veniturilor românilor au avut un impact semnificativ în puterea lor de cumpărare. Pe lângă măsurile de plafonare a prețurilor la alimente și energie, aceste politici pro-consumatori s-au reflectat și în creșterea salariilor și pensiilor. Veniturile totale medii lunare pe persoană au crescut cu 15,3% față de primul trimestru din 2023, depășind de trei ori rata inflației.

Sub conducerea lui Marcel Ciolacu, salariul mediu a crescut cu 14,3%, iar pensiile cu 13,8%. Salariul minim brut pe economie a fost majorat la 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024, iar în primul trimestru al anului 2024 veniturile medii lunare pe persoană au atins 3.210 lei.

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.


 

×
TOP articole
x close