Antena 3 CNN Economic Românii ale căror pensii se recalculează din oficiu. Cum se poate face recalcularea la cerere

Românii ale căror pensii se recalculează din oficiu. Cum se poate face recalcularea la cerere

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 12:03 07 Oct 2024 Modificat la 12:03 07 Oct 2024
pensionari casa pensii agerpres
Românii ale căror pensii se recalculează din oficiu. Foto: Agerpres

Potrivit noii legi a pensiilor, care a intrat în vigoare de la 1 septembrie 2024, drepturile de pensie pot fi recalculate din oficiu, ținând cont fie de punctele de stabilitate (acordate pentru anii de cotizare contributivă ce depășesc 25 de ani), fie prin valorificarea veniturilor lunare realizate înainte de 1 aprilie 2001. De asemenea, recalcularea pensiilor poate fi solicitată și la cerere, prin adăugarea de stagii de cotizare sau venituri suplimentare.

Așadar, conform informațiilor oferite de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) la solicitarea avocatnet.ro, există două tipuri de recalculare: recalcularea din oficiu și recalcularea la cerere.

Recalcularea din oficiu

Recalcularea din oficiu se va desfășura în două etape. Prima etapă a început la 1 septembrie 2024, dată la care toate pensiile ar fi trebuit recalculate conform noii formule introduse de lege. Această formulă presupune înmulțirea numărului total de puncte de pensie cu valoarea punctului de referință, stabilită la 81 de lei. În calculul totalului de puncte se includ și punctele de stabilitate, care sunt acordate pentru fiecare an de cotizare peste pragul de 25 de ani.

A doua etapă de recalculare din oficiu va avea loc până la 1 martie 2025. În această etapă, pensiile vor fi revizuite pentru a include veniturile realizate înainte de 1 aprilie 2001, dacă acestea nu au fost luate în considerare în prima etapă. Venituri precum sporurile, al treisprezecelea salariu sau alte prime pot fi valorificate în această fază, dacă sunt atestate prin adeverințe conforme cu cerințele prevăzute de Ordinul MMPS 487/2021 pentru documentele emise înainte de 1 septembrie 2024, sau de anexa nr. 6 din Legea 360/2023 pentru documentele emise ulterior.

Recalcularea la cerere

Pensionarii pot solicita recalcularea pensiei începând cu 1 septembrie 2024, prin adăugarea de venituri sau stagii de cotizare care nu au fost luate în calcul la stabilirea inițială a pensiei. De asemenea, recalcularea la cerere este posibilă pentru pensionarii care au atins limita de vârstă, dar continuă să lucreze și acumulează noi stagii de cotizare după pensionare.

Este important de reținut că această recalculare poate fi solicitată o singură dată într-un an calendaristic, iar sumele rezultate din recalculare se vor acorda începând cu luna următoare depunerii cererii la CNPP.

Detalii privind acordarea punctelor de stabilitate

Punctele de stabilitate se acordă exclusiv pentru stagiile de cotizare contributivă, adică perioadele în care au fost plătite contribuții la sistemul public de pensii. Perioadele necontributive, cele asimilate acestora sau cele suplimentare la vechimea în muncă nu sunt luate în considerare la acordarea punctelor de stabilitate.

×
x close