Guvernul se face că munceşte, România plăteşte scump. Suntem campionii cifrelor negative în UE. România se împrumută cel mai scump dintre ţările UE.
Datoria creşte anual cu 20 de miliarde de lei doar din majorarea dobânzii, în timp ce Bulgaria se împrumută de şase ori mai ieftin.
BCE arată că împrumuturile României pe 10 ani sunt remunerate cu o dobândă de 6,20% la final de martie 2022, în timp ce ale ţării vecine, Bulgaria, sunt taxate cu doar 1,09%.
Dobânda la titlurile de stat ale României a crescut de 2,09 ori în ultimul an, în timp ce Bulgaria are o rată a împrumutului pe termen lung de şase ori mai mică decât România, potrivit datelor furnizate de BCE.
Aproape la fel de scump ca noi se împrumută Ungaria, unde dobânda bondurilor pe 10 ani a ajuns la 5,92% de la 2,68% în martie 2021. Urmează apoi Polonia cu 4,83% dobânda în martie 2022 faţă de numai 1,53% în martie 2021.
Urmează Cehia cu 3,53% la final de martie 2022, dar cu o accelerare ceva mai mică a scumpirilor la împrumuturi: dobânda pe 10 ani în martie 2021 a fost de 1,87%.
Marea surpriză în această statistică a BCE este Bulgaria care reuşeşete să se împrumute de şase ori mai ieftin decât România. De ce? Pentru că şi în Bulgaria există inflaţie (chiar dacă nu de două cifre), dar indicatorii macroeconomici, deficitul de cont curent şi cel bugetar, sunt mult mai mici decât cei ai României.
Potrivit calculelor făcute de Radu Georgescu, CFO Network, România plăteşte dobânzi suplimentare de 20 miliarde lei, comparativ cu anul 2021.
România, campioana negativă a UE
- cea mai mare dobândă din UE pentru împrumuturi (6,20%)
- cea mai mare inflație din UE (10,2%)
- cel mai mare deficit bugetar din UE (5,86%)
- cel mai mare deficit de cont curent (72 miliarde de euro - ultimele trei luni din 2021)
Sursă: analiză Antena 3
Dobânda la care se împrumută România vs. alte state
- România: 6,20%
- Ungaria: 5,92%
- Polonia: 4,83%
- Bulgaria: 1,09%
- Germania: 0,28%
- Lituania: 0,16%
România trece prin trei crize mari, în acelaşi timp: preţuri, energie şi război la graniţă
Datoria externă a ţării
- decembrie 2021: 134,61 miliarde euro
- martie: 135,14 miliarde de euro
Sursa: Banca Națională a României
Statul vrea impozit progresiv: câştigaţi mai mult, plătiţi mai mult. Florin Cîţu, declaraţii de ultim moment
Al doilea om în stat, Florin Cîţu, vorbeşte de noi taxe în România, în plin an de criză: impozit progresiv pe salarii.
"Eu cred în impozitarea progresivă pentru populaţie şi suprataxarea la companii, pe care trebuie să o faci o singură dată. Aş vrea să ne uităm la ce se întâmpă acum, să iertăm de datorii când avem nevoie la buget de 100 milioane lei, vă daţi seama că aceştia sunt bani care nu se mai duc la pensii (...)
Acestea sunt decizii pentru care trebuie să răspundă actuala guvernare şi pentru care ar trebui să ne punem toţi întrebări, de ce nu folosim aceşti bani pentru investiţii", a declarat, marţi, preşedintele Senatului, Florin Cîţu.