Românii găsesc cu greu banii necesari pentru a acoperi cheltuielile pe care le au, din cauza creșterilor uriașe de prețuri. Cifrele de la Institutul Național de Statistică arată scumpiri record la produsele nealimentare, cum ar fi medicamente sau detergenți, dar arată scumpiri și la servicii.
Potrivit cifrelor, plătim pentru produse și servicii, în medie, mai mult cu 5,1% față de aceeași perioadă a anului trecut. Aceasta este rata inflației pentru luna mai, potrivit celor mai recente date.
"Indicele prețurilor de consum în luna mai 2024 comparativ cu luna aprilie 2024 a fost 99,89%.
Rata inflaţiei de la începutul anului (mai 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 2,3%.
Rata anuală a inflaţiei în luna mai 2024 comparativ cu luna mai 2023 a fost 5,1%.
Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2023 - mai 2024) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2022 - mai 2023) a fost 7,6%", se arată în comunicatul INSSE.
Așadar, se observă, în primul rând, scumpiri semnificative în ceea ce privește produsele nealimentare. De exemplu, prețul detergenților a crescut cu 23,7% față de aceeași perioadă a anului trecută, prețul articolelor de igienă cu 12% și al medicamentelor cu 24%.
Concret, dacă pentru un medicament plăteam 100 de lei în urmă cu un an, acum plătim pentru același medicament 124 de lei.
Mai mult decât atât, semnificative sunt și creșterile la prețurile biletelor de avion. Mai exact, acestea s-au scumpit cu 21,3%.
Mai scumpe sunt și reparațiile auto, cu 10%, îngrijirea medicală cu 12,5%, masa în oraș cu 11% dar și serviciile poștale, cu 26,5%.
Cele mai mari scumpiri la alimente
Sunt scumpiri considerabile și la alimente. De exemplu, carnea și produsele din carne s-au scumpit cu 5,13%, carnea de porc cu 7%, dar și peștele cu 6,5%.
Este important de spus că, la nivel European, România a avut, pentru a patra lună consecutiv, cea mai mare rată a inflației.
BNR anticipează o inflație de 3,5% la sfârșitul anului
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, la 4,9%, de la 4,7% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate luna trecută de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Avem o traiectorie descendentă a inflaţiei, ceva mai puţin pronunţată în proiecţia din februarie. Deci inflaţia se duce treptat, nu brusc, în jos şi undeva la sfârşitul lui 2025, începutul lui 2026, intră în bandă.
Este ceva mai lentă decât am prognozat anterior şi această reducere a inflaţiei headline este determinată în principal de componenta inflaţiei de bază, CORE2 ajustat, ceea ce este bine. Arată că politica monetară funcţionează.
Nu o ţinem nici foarte tare strânsă, dar nu îi dăm nici drumul prea tare ca să avem puseuri inflaţioniste. Încercăm acea combinaţie să dăm inflaţia în jos fără să creăm recesiune", a spus Mugur Isărescu, în luna mai, potrivit Agerpres.