În anul 1938, după o secetă aprigă ce a acoperit întreaga Europa , producția medie de grâu a scăzut până la 300-400 de kilograme de grâu/ hectar. România producea atunci 700 de kilograme de grâu la hectar.
În urma mai multor decizii la nivel guvernamental, România a ajuns să exporte surplusul producției de grâu, provocând astfel o criză care s-a resimțit imediat la nivel național, prin lipsa pâinii.
În anul 2021 producția estimată de grâu ajunge până la 4,75 tone/ hectar. Anul acesta, se anticipează ca producția la nivel național ar ajunge până la 10, 3 milioane de tone de grâu, conform Adevărul.
”Preţul grâului pentru recolta nouă a rămas ridicat în perioada februarie – mai 2021, indicaţiile noastre ferme au fost de vânzare a maxim 40% din potenţialul de recoltare.
Am înregistrat vârfuri de preţuri pentru recolta nouă pe o plajă între 212-216 euro pentru tona de grâu livrată în portul Constanţa”, declară Cezar Gheorghe, pentru Adevărul.
În 2018, respectiv 2019, în lunile iunie-iulie, preţul grâului era situat pe o plajă între 160-165 euro/tonă în portul Constanţa, cu mici variaţii.
„Ne aflăm deci într-un sezon foarte bun, bogat din punct de vedere al recoltelor. Însă trebuie totul apreciat şi estimat cu foarte mare atenţie, pentru a putea beneficia de context şi potenţial atunci când acesta se iveşte. România în 2021 este diametral opusă faţă de 2020”, conchide specialistul, conform Adevărul.