Antena 3 CNN Economic România, prea săracă să închidă definitiv minele

România, prea săracă să închidă definitiv minele

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 11:56 14 Apr 2014 Modificat la 11:56 14 Apr 2014
România, prea săracă să închidă definitiv minele
Foto: Agerpres/Xinhua
Suntem prea săraci, ca să închidem definitiv minele din România. Guvernul ar putea relansa activitatea la o parte din cele peste 500 de exploatări miniere închise sau în curs de închidere, deoarece costurile cu ecologizarea lor este mult prea mare.

Statul vrea astfel ca unele perimetre să fie modernizate sau privatizate. 
 
Până acum, statul a decis închiderea a 556 de mine din România, însă a reuşit să ecologizeze doar 18 perimetre, în timp ce alte 280 de mine sunt în curs de ecologizare. În schimb, la 261 de perimetre nu s-a lucrat deloc. Asta înseamnă că, în total, pentru închiderea definitivă a acestor mine şi ecologizarea zonei ar fi nevoie peste un miliard de euro. Este o sumă imensă pe care statul român nu o deţine, dacă ne uităm la bugetul ConversMin, compania care se ocupă de conservarea şi ecologizarea minelor.

În 2012, societatea a avut un buget aprobat de 150 de milioane de lei, în timp ce în 2014 bugetul estimat este de peste 177 milioane de lei. Adică nici măcar 40 de milioane de euro. Aşa că statul vrea să redeschisă o parte din mine şi să le privatizeze.

Sorin Găman, director adjunct în ministerul Economiei, a explicat recent că unele perimetre, unde sunt rezerve ce pot fi exploatate, să fie scoată din ordonanţa de închidere. După reînceperea activităţii, statul ar putea derula o licitaţie prin intermediul ANRM, iar perimetrul să fie dat investitorilor. 
 
Două exemple de mine care ar putea fi privatizate, în curând, sunt Moldomin şi Remin Baia Mare. În cazul Moldomin, compania cumpărată în 2011 de Mineco ar putea sa îşi reia activitatea în 30 de zile.
 

×
x close