Antena 3 CNN Economic România, o resursă inepuizabilă. Ce mai are de oferit ţara noastră investitorilor

România, o resursă inepuizabilă. Ce mai are de oferit ţara noastră investitorilor

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 18:07 09 Feb 2013 Modificat la 18:07 09 Feb 2013
România, o resursă inepuizabilă. Ce mai are de oferit ţara noastră investitorilor
Foto: infoconstructii.com
România pare totuşi că mai are ceva de oferit investitorilor, în ciuda scumpirilor la utilităţi sau a scăderii salariilor. Indiferent de câte hopuri economice vor apărea, ţara noastră are câteva atuuri pe care investitorii străini nu au cum să nu le observe. 

Printre avantaje se numără poziţia strategică, forţa de muncă ieftină, diversitatea, locaţia, proximitatea cu Marea Neagră, care poate să devină o poartă de acces şi pentru ţările din afara uniunii.

Pe lista de aşteptare se numără deja investitori importanţi, care au găsit în România un mediu propice pentru dezvoltarea afacerilor lor. Subiectul a fost prezentat în ediţia de sâmbătă a emisiunii Income, de la Antena 3.

Datorită potenţialului energetic, ţara noastă a apărut pe harta investiţiilor chineze. Dorinţa de a demonstra întregii Europe avantajele tehnologiei noi de care dispun în exploatarea termocentralelor i-a adus pe chinezii de la China Huadian Engineering în România. Astfel, în decembrie 2012 a fost semnat memorandumul prin care va demara cea mai mare investiţie chinezească din România, de peste un miliard de dolari, pentru construcţia unui nou grup la termocentrala Rovinari din Complexul Energetic Oltenia.

Schema generoasă de certificate verzi acordate investitorilor în energia regenerabilă i-a adus în România şi pe spaniolii de la Garanova Renovable. Aceştia au demarat anul trecut un proiect în valoare de 35 de milioane de euro pentru construcţia unui parc fotovoltaic. Investitorii vor câştiga de pe urma energiei vândute şi a certificatelor verzi în vreme ce localnicii şi primăria vor încasa anual o redevenţă de 1.000 de euro/ hectar, pentru terenul oferit. De asemenea, în bugetul primăriei vor intra veniturile din impozitul pe profit, din avize şi TVA.

România ar fi însă mult mai atractivă pentru investitori, dacă ar elimina unele obstacole din calea acestora.

În ultimii cinci ani, mari compani multinaţionale din România au pus lacătul la porţile unor fabrici. Motivele sunt variate - fie şi-au transferat producţia în altă parte sau pur şi simplu şi-au restrâns activitatea, fie nu au mai putut să depăşească obstacolele de care s-au lovit pe teritoriul ţării noastre.

Un lucru este cert. Specialiştii în domeniu sunt de părere că România ar avea foarte mult de câştigat dacă ar exploata corespunzător potenţialul portului Constanţa ca poartă de intrare în Uniunea Europeană pentru mărfurile care provin din Asia şi nu numai. În acest sens, sunt necesare măsuri fiscale şi vamale pe termen scurt, precum lipsa prefinanţării TVA la import şi măsuri care să asigure o fluenţă din punct de vedere logistic a mărfurilor aflate în tranzit, fără de care investitorii vor prefera să aleagă în continuare ca şi loc de intrare în UE alte state membre care oferă astfel de avantaje.






×
Etichete: România investitori
x close