Antena 3 CNN Economic România, la coada clasamentului privind colectarea taxelor în UE. Domeniile care ar putea fi afectate

România, la coada clasamentului privind colectarea taxelor în UE. Domeniile care ar putea fi afectate

România, la coada clasamentului privind colectarea taxelor în UE. Domeniile care ar putea fi afectate
Colectarea taxelor ca procent din PIB din UE. Sursa foto: Getty Images / Vlad Ispas
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Iun 2024   •   00:24

România este penultima în clasamentul privind colectarea taxelor ca procent din PIB din UE, cu numai 27%, față de 46% în Franța, potrivit datelor prezentate de Friedrich Ebert România.

Auzim, aproape în fiecare zi că statul se împrumută din nou şi din nou încât am ajuns cu datoria publică la 169 de miliarde de Euro. Adică la 5,19% din PIB. 

Astfel, ţara noastră este penultima în clasament la procentul de colectare de taxe raportat la PIB, adică, 27%, faţă de Franţa Belgia şi Austria care au procente de colctare între 43%-46%.

Sub noi este Irlanda cu 21 de procente, dar acolo discuţia e alta privind calitatea vieţii. Dacă ne uităm, în schimb la Franţa sau Belgia vedem procente de 46 respectiv 43%.

Suntem chiar sub media europeană, potrivit Eurostat, care este de 40%. Iar vecinii noştri, Ungaria are un grad de colectare de 34% iar Bulgaria de 31%.

O altă particularitate a ţării noastre este că taxele noastre se axează foarte mult pe consum şi reprezintă undeva la 37% din ponderea taxelor din ţara noastră. Acest sistem de taxare afectează direct şi drastic toate categoriile de cetăţeni cu venituri mici şi chiar medii.

Mai exact, nivelul redus al veniturilor fiscale la bugetele publice poate duce la o slabă capacitate de finanțare a serviciilor publice, cum ar fi sănătatea, educația, infrastructura și protecția socială și, în același timp, contribuie la dependența autorităților statului de împrumuturi pentru acoperirea deficitului bugetar.

De asemenea, și taxele din capital sunt mai scăzute în România, reprezentând 20% din toate taxele colectate, în comparație cu media UE care este de 22%.

×
Subiecte în articol: PIB plata taxe
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Suporterii români sărbătoresc în București calificarea României în optimile EURO 2024
x close