Antena 3 CNN Economic România investeşte puţin în Sănătate şi Educaţie. Ce ţări ne-au detronat

România investeşte puţin în Sănătate şi Educaţie. Ce ţări ne-au detronat

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 14:31 08 Sep 2015 Modificat la 14:31 08 Sep 2015
bani.jpg
Foto: Agerpres
România cheltuieşte puţin şi ineficient în sectoarele Sănătate şi Educaţie, iar sectorul de Apărare este subfinanţat. 
 
Vecinii bulgarii au o finanţare mai bună de la stat în multe dintre domenii domenii. O spun datele Eurostat, care au analizat cum îşi repartizează banii ţările din Uniunea Europeană. 
 
Statistica a fost realizată la începutul anului 2014, în raport cu cheltuielile fiecărui stat în parte. 
 
România cheltuiește pentru Sănătate puțin și ineficient, potrivit Eurostat. În 2013, țara noastră a investit 4% din PIB în sănătate, mult sub media europeană de 7,2 procente. Lituania a alocat 5,6% din PIB pentru serviciile de sănătate. Singurul stat membru al Uniunii Europene, care alocă mai puțin, este Cipru cu 3,1% din PIB. În vârful clasamentului este Danemarca, unde sănătatea a primit în 2013 8,7% din PIB.
 
Nici la Educație, România nu stă bine față de restul statelor europene. În 2013, țara noastră a acordat doar 2,8% din PIB către educaţie, mai puțini bani față de vecinii bulgari, care cheltuiesc 3, 8% din PIB pentru sistemul educațional. Asta în timp ce media europeană este de 5 procente.
 
Cultura este finanțată în România aproape cu același procent ca media europeană. 0,9% din PIB a primit acest sector în țara noastră, în 2013. La fel se întâmplă și în cazul fondurilor pentru protecția mediului.
 
Pentru siguranța publică, România a alocat 2,2% din PIB, peste media europeană de 1,8%. Bulgaria investește mai mult decât România în acest sector: 2,7% din PIB, în timp ce slovacii au alocat nu mai puţin de 3,3% din PIB.
 
România finanțează prost și Apărarea, domeniu care a primit doar 0,8% din PIB în 2013. Asta în timp ce media europeană a depășit 1,4%. Din  nou Bulgaria stă mai bine, cu 1,2% din PIB bani alocați pentru Apărare. Marea Britanie încurajează cel mai mult acest sector, cu 2,3% din Produsul Intern Brut.

×
x close