Antena 3 CNN Economic România pregătește introducerea salariului minim european. Variantele de calcul anunţate de Ministerul Muncii

România pregătește introducerea salariului minim european. Variantele de calcul anunţate de Ministerul Muncii

Milena Niță
3 minute de citit Publicat la 16:00 19 Ian 2024 Modificat la 16:00 19 Ian 2024
bani salariu pixabay
România pregătește introducerea salariului minim european. Variantele de calcul anunţate de Ministerul Muncii Sursa foto: pixabay

Din acest an, România ar trebui aă aibă un salariu minim adecvat, după ce va pune în aplicare o directivă a UE.

Proiectul privind implementarea salariului minim european ar urma să alinieze România la legislaţia europeană, iar prevederea se referă la mai multe variante de formulă de calcul, spune Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Există diferențe mari între statele membre ale UE în ceea ce privește măsura în care lucrătorii sunt acoperiți de convențiile colective și nivelul salariilor minime. 

Uniunea Europeană vrea să stabilească un "salariu minim european", care nu va avea însă aceeași valoare în toate țările.

Salariul minim european se va calcula în funcție de veniturile medii din fiecare țară. El ar putea fi stabilit la 50% din salariul mediu național, estimat la 7.600 de lei în 2024.

Variantele pentru salariul minim european

Mai exact, salariul minim dintr-un stat membru trebuie să se situeze în jurul a 50% din salariul mediu sau 60% din salariul median din acel stat membru, spun oficialii din Ministerul Muncii.

"Directiva privind salariul minim la nivel european urmează a fi transpusă în acest an și deja există un grup de lucru la nivelul Ministerului Muncii și instituțiilor subordonate în acest sens.

Nu ne obligă nimeni la nimic, România a susținut această inițiativă europeană încă de la stadiul de proiect și are o astfel de reformă cuprinsă și în PNRR!

Pe scurt, salariul minim dintr-un stat membru trebuie să se situeze în jurul a 50% din salariul mediu sau 60% din salariul median din acel stat membru.

România nu este foarte departe de acest procent nici în 2024, când salariul minim va fi de 3.700 de lei brut de la 1 iunie, iar ultima valoare oficial raportată a salariului mediu este de 7.509 lei", a scris Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, vineri, pe pagina de Facebook.

Cum a apărut inițiativa implementării salariului minim european

Directiva 2041/2022 privind salariul minim adecvat în UE a fost adoptată în 2022 de Parlamentul European, iar din momentul intrării în vigoare a acesteia (octombrie 2022), statele membre au avut la dispoziție doi ani pentru a transpune prevederile acesteia în legislația locală.

Momentul "zero" al inițiativei a fost anul 2017, când întreg ansamblul instituțional al Uniunii Europene a proclamat Pilonul european al drepturilor sociale. 

Uniunea Europeană vrea să stabilească un "salariu minim european", care nu va avea însă aceeași valoare în toate țările.

Eugen Tomac: "România trebuie să implementeze salariul minim european. Nivelul de salarizare este mic"

Salariul mediu din România este încă foarte mic raportat la cel minim, dar şi la coşul zilnic, spunea recent europarlamentarul Eugen Tomac, la emisiunea Be EU, de la Antena 3 CNN.

România trebuie să implementeze salariul minim european cel târziu în 2024, potrivit angajamentelor pe care și le-a luat, dar și a unei directive europene în acest sens. 

Aceasta prevede că fiecare stat va stabili nivelul venitului minim în funcție de condițiile sociale, economice, dar și de evoluția indicatorilor macroeconomici. 

Sunt aici două aspecte extrem de importante în ceea ce privește punctul de pornire în calcul. 

Pe de o parte, ar putea fi vorba despre valoare a coșului de cumpărături, o altă variantă ar fi stabilirea unui procent raportat la salariul mediu. 

"Şi în Uniunea Europeană, şi în România, există aspecte care trezesc interese şi dezbaterii vii în comisie, pentru că e nevoie de mai multă transparenţă, un echilibru între remunerare şi condiţii, pentru că e frustrare când ştii că dai totul şi nu eşti remunerat la fel, e nevoie de o îmbunătăţire.

Apoi discriminarea care există în continuarea în unele state între bărbaţi şi femei, dar această chestiune a fost eliminată în România.

Toate aceste prevederi pe care Comisia le propune şi trebuie să le adoptăm sunt extrem de importante în momentul de faţă. Oamenii trebuie să se simtă protejaţi când au nevoie de acest sprijin.

Cât priveşte salariul minim european, România începe să se alinieze la cerinţele UE şi cred că acesta este un pas important, dar nivelul nostru de salarizare este încă mic raportat la celelalte state.

În România, salariul minim de acum răspunde la criteriile pe care le defineşte ţara noastră, dar avem un salariu mediu foarte mic raportat la salariul minim", a spus europarlamentarul Eugen Tomac, liderul PMP, la emisiunea Be EU, de la Antena 3 CNN.

×
x close