Antena 3 CNN Economic România interzice păcănelele în orașele mici (P)

România interzice păcănelele în orașele mici (P)

pacanele
România interzice păcănelele în orașele mici
de Georgiana Adam    |    14 Iun 2024   •   13:21

Parlamentul României a adoptat o nouă lege care interzice sălile de jocuri de noroc în orașele și satele cu populații mai mici de 15.000 de locuitori. Această măsură vizează combaterea dependenței de jocuri de noroc și protejarea comunităților mai mici de influența negativă a operatorilor de jocuri.

Legea afectează direct peste 90% din localitățile din România, unde sălile de păcănele erau o prezență comună. Prin interzicerea acestora, autoritățile speră să reducă ratele de dependență și problemele sociale asociate jocurilor de noroc în aceste regiuni. Cei care nu respectă legea anti-păcănele vor fi sancționați cu amenzi între 10.000 și 200.000 RON.

Alte taxe și reglementări pentru combaterea jocurilor de noroc

Din 2016 și până acum, România a implementat o serie de legi și reglementări menite să limiteze expansiunea cazinourilor și să reducă impactul negativ al jocurilor de noroc asupra populației. În 2024, pe lângă legea anti-păcănele, alte măsuri stricte au fost adoptate pentru a controla acest sector.

Operatorii de jocuri de noroc trebuie să plătească o taxă de licență către ONJN, în valoare de 300.000 de euro anual. La această sumă se mai adaugă încă 500.000 de euro considerați contribuții anuale.

Pe lângă aceste sume, există și o taxă anuală variabilă, calculată în funcție de cifra de afaceri a operatorului, care poate ajunge până la 312.000 de euro. Aceste taxe ridicate au scopul de a limita accesul operatorilor noi pe piață și de a asigura că doar cei mai stabili financiar pot opera.

Exploatarea jocurilor de noroc este taxată cu 23%. În plus, pentru fiecare depunere efectuată de jucători este supusă unei taxe pe viciu de 2%. Aceste taxe au rolul de a descuraja atât operatorii, cât și jucătorii de la implicarea excesivă în activități de jocuri de noroc.

De asemenea, ca statul să fie sigur că-și primești banii, a implementat o lege care obligă orice cazino care își desfășoară activitatea aici să aibă un sediu pe teritoriul României. Astfel, nu mai pot plăti taxe mici în țări ca Malta, iar banii rămân în țară.

Odată cu această lege, statul a mai stabilit că orice campanie de promovare făcută în favoarea jocurilor de noroc să fie taxată cu 5%. Desigur, nu se aplică și în cazul unui cod promoțional Mr. Bit, dar acoperă orice alt aspect, ca panouri publicitare, reclame la televizor și multe altele.

Nu în ultimul rând, nu doar cazinourile sunt taxate în România, ci și jucătorii. Aceștia trebuie să plătească un impozit pe venit la fiecare retragere de fonduri, indiferent dacă retrag banii câștigați sau doar sumele rămase după o depunere.

Această taxă variază în funcție de suma retrasă, începând de la 3% și putând ajunge până la 40% și 11.650 RON. Aceste reglementări sunt menite să controleze nu doar fluxurile financiare din industria jocurilor de noroc, dar și să protejeze jucătorii de pierderi excesive și să descurajeze comportamentul de joc problematic.

Toate aceste taxe se ridică la sute de mii de euro anual plătite de fiecare cazino în parte. Desigur, și cele stradale au de plată, în funcție de câte aparate sau mese de cazino au, dar nu se ridică nici pe departe la taxele un cazino mare. Însă, toți acești bani pleacă la stat, dar oare influențează economia României, sau nu? Răspunsul este da.

Cum influențează taxele din jocuri de noroc economia României

Taxele aplicate jocurilor de noroc au un impact semnificativ asupra economiei României. Anual, statul încasează aproximativ 600 de milioane de euro din taxe directe și indirecte de la casele de pariuri.

La aceste venituri se adaugă încă 400 de milioane de lei din impozitul pe profit. Dacă adunăm ambele sume, acestea reprezintă aproximativ 0,2% din PIB-ul țării, un procent mult mai mare față de alte țări.

Aceste venituri sunt în continuă creștere, estimările indicând o creștere anuală de 7% a veniturilor caselor de pariuri. Mai mult, rata de conformitate fiscală este impresionantă, cu 99% dintre operatori plătindu-și taxele la timp.

Pe lângă contribuția financiară directă, industria jocurilor de noroc creează numeroase locuri de muncă în diverse domenii. Acestea includ IT, contabilitate și relații cu clienții, contribuind la dezvoltarea economică și la diversificarea pieței muncii.

Astfel, impactul economic al taxelor din jocurile de noroc este dublu: pe de o parte, generează venituri substanțiale pentru bugetul de stat, iar pe de altă parte, stimulează crearea de locuri de muncă

×
Subiecte în articol: advertorial
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close