Antena 3 CNN Economic România este „campioană” europeană la scumpiri. Care este motivul creșterii inflației

România este „campioană” europeană la scumpiri. Care este motivul creșterii inflației

Getty Images / andresr
Inflația s-a menținut la peste 5% și în luna iunie, în România / Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Iul 2024   •   19:14

Suntem în continuare campionii europeni la scumpiri. În timp ce în alte state europene, inflația a coborât sub 1%, la noi în țară s-a menținut la peste 5% și în luna iunie, arată statisticile europene. Detergenții și medicamentele sunt produsele pentru care românii plătesc acum cu 20% mai mult decât anul trecut, iar pentru un coș de alimente, suma de 100 de lei nu mai este suficientă.

Românii petrec minute în șir analizând prețurile produselor de pe rafturile din magazine, iar asta e din cauza scumpirilor. Produsele de curățenie și igienă personală au înregistrat scumpiri între 16 și 21%, în ultima vreme.

„Asta era 5-6 lei, acum e 10 lei .. ce sa luăm? nu avem ce să luăm. Mă orientez la mai ieftine”, spune o femeie.

În ultimul an, detergenții s-au scumpit cu peste 20%. Acum, în magzine, un balsam de rufe costă între 15 și 20 de lei, iar detergenții de tip pudră au prețuri care încep de la 30 de lei și ajung chiar la peste 40 de lei, în funcție de brand.

Nici mâncarea nu a fost ocolită de scumpiri. Fructele, brânza și carnea au fost alimentele care au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri în ultimul an. Iar ieșirea la restaurant sau zborul cu avionul sunt cu 10% mai costisitoare.

Așa se face că România a fost campioana scumpirilor din Europa pentru a șasea lună la rând. În luna iunie, inflația de la noi a fost de 5,3%, potrivit Eurostat, a doua cea mai mare rată din Europa. În fața noastră au fost doar belgienii, cu o inflație de 5,4%.

La polul opus însă au fost țări precum Finlanda sau Italia, care au înregistrat o rată de sub 1%. Ritmul accelerat al scumpirilor a fost impulsionat de majorarea salariului minim, dar și de alte măsuri fiscale luate de Executiv în ultimul an, spun economiștii.

„Guvernul a luat anumite decizii de a crește taxe și impozite la începutul anului, lucru care a dus la impozite mai mari pentru firmele mici și antreprenorii au aruncat aceste costuri în prețurile pentru diverse produse și servicii”, a declarat Radu Ciobanu, profesor de economie, pentru Antena 3 CNN.

Nici viitorul nu arată bine în previziunile experților, asta din cauza deficitului bugetar care a ajuns la peste 60 de miliarde de lei în primele 5 luni ale anului.

„Automat va încerca reglarea acestui deficit bugetar nu doar prin reducerea cheltuielilor publice, dar și prin creșterea veniturilor bugetare, și aici ne referim la veniturile statului din taxe și impozite. Mă aștept ca, începând cu 2025, guvernul să crească taxele, lucru care va duce iar la creșterea prețurilor în piață”, a mai declarat Radu Ciobanu, profesor de economie.

Estimările Comisiei Europene sunt că, la finalul anului, România ar urma să aibă un deficit de 6,9% din PIB.

 

×
Subiecte în articol: România rata inflatie scumpiri
Cele mai noi știri
Parteneri
x close