România a coborât de pe locul patru pe locul şase în 2020, din cauza scăderii producţiei cu 40% ca urmare a secetei, iar între Spania şi Italia este an de an o bătălie pentru locul cinci în topul celor mai mari cinci producători din UE.
În 2022, cu recolta de 9,18 milioane de tone de grâu în 2022, strânsă de pe 2,1 milioane de hectare, România s-a situat pe locul al patrulea în UE.
Cel mai mare producător de grâu din UE este Franţa, urmată de Germania şi Polonia. Producţia de grâu a crescut în 2022 faţă de anul trecut numai în Germania şi Polonia, în timp ce în România, precum şi în Franţa şi Italia a scăzut, conform datelor Eurostat.
Citeşte şi: Cum se înţelege Petre Daea cu reporterii străini. Răspunsul dat de ministrul Agriculturii
Cu toate acestea, poziţiile jucătorilor în top cinci s-au menţinut comparativ cu anul trecut.
În total seceta a afectat 1,1 milioane de hectare, iar cele mai lovite culturi au fost cele de porumb şi floarea-soarelor.
Nu doar România s-a confruntat cu secetă, însă, ci toată Europa. Conform celor mai recente date, 17% din teritoriul UE se află în condiţii de avertizare şi 8% în condiţii de alertă privind seceta.
Totuşi, de la începutul anului până în luna august, 47% din Europa fiind în condiţii de avertizare privind seceta.
Riscul de secetă era crescut în special în ţări precum Italia, Spania, Portugalia, Franţa, Germania, şi România. Astfel, producţia de grâu a scăzut atât în România, cât şi în Franţa şi Italia, conform datelor Eurostat. Cu toate acestea, poziţiile jucătorilor în top cinci s-au menţinut comparativ cu anul trecut.