Creanţele pe care le avem de recuperat se ridică la peste un miliard de dolari şi echivalentul a peste un miliard de ruble din exporturi, dar şi din împrumuturi acordate unor state înainte de Revoluţie. În 2005, Guvernul a reuşit să convingă Irakul să-şi plătească, în termen de 23 de ani, datoria către statul român.
Cea mai mare datorie o avem de recuperat din Irak, respectiv 878,5 milioane de dolari americani, sumă ce urmează a fi încasată de statul român în perioada ianuarie 2009 - martie 2028, conform unui acord semnat în 2005 între guvernele celor două ţări.
În timp ce sumele datorate de Irak vor fi recuperate în baza acordurilor semnate, restanţele altor state sunt sub semnul întrebării.
Peste 241 de milioane de dolari americani, adică circa 21% din datorie, reprezintă creanţe care nu au fost soluţionate până în prezent, şi sunt de la ţări precum Sudan, Libia, Nigeria, Republica Centrafricană, Somalia şi Tanzania.
În ceea ce priveşte alte valute, România mai are de recuperat peste 880.000 de lire sterline de la Sudan, aproximativ 23 de milioane de dinari libieni de la Libia şi 160.000 de franci francezi de la Guineea.
Raportul privind situaţia creanţelor României la 30 iunie 2012 a fost prezentat deja Guvernului şi va fi înaintat Parlamentului, spre informare.