Antena 3 CNN Economic România este al patrulea mare importator de grâu din UE şi se menține pe prima poziție la exportul de grâu comun din Uniune

România este al patrulea mare importator de grâu din UE şi se menține pe prima poziție la exportul de grâu comun din Uniune

Suntem aproape de jumătatea anului comercial pentru cereale, iar România se menține pe prima poziție din UE la exportul de grâu comun. 

grau hepta
România este al patrulea mare importator de grâu din UE şi se menține pe prima poziție din UE la exportul de grâu comun Sursa foto: hepta
de Georgiana Adam    |    15 Ian 2024   •   09:56

Importurile sunt însă și ele la cote înalte, în ciuda interdicțiilor instituite de legislație. 

Cele mai mari cantități vin acum din Moldova, care a ne-a trimis de 17,2 ori mai mult decât înainte de războiul din Ucraina.

În primele 25 de săptămâni ale anului comercial 2023/2024 care a debutat la 1 iunie, România a cumpărat din afara blocului comunitar peste 232.000 de tone de grâu comun, adică puțin peste 5% din cantitatea totală de 4,1 milioane de tone cumpărate de Europa, arată ultimele date ale Comisiei Europene.

Suntem astfel al patrulea cel mai mare importator de grâu comun european, după Estonia (2,3 milioane de tone), Italia (521.600 tone) și Grecia (367.200 tone) în contextul în care suntem și cel mai mare exportator – până acum am devansat liderul tradițional, Franța (2,8 milioane de tone), cu livrări de 3,6 milioane de tone.

Cele mai mari importuri vin acum din  Moldova și Ucraina, două piețe care au asigurat în perioada analizată 64,8% și respectiv 7,8% din totalul importurilor generate de UE, potrivit economica.net.

×
Subiecte în articol: cereale grau
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close