Antena 3 CNN Economic Cum poate fi afectată România de invazia Rusiei în Ucraina

Cum poate fi afectată România de invazia Rusiei în Ucraina

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 11:32 23 Feb 2022 Modificat la 11:37 23 Feb 2022
romania
Sursa foto: getty images

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a spus că românii nu au de ce să se teamă din punct de vedere al securității, pentru că vor fi apărați de forțele armate unite. 

”Condamnăm în mod ferm incursiunea militară ulterioară a Rusiei în Ucraina. Este evident că, în acest moment, Moscova a trecut de la încercări sub acoperire de destabilizare a Ucrainei la acțiuni militare deschise și la vedere. Aceasta este o escaladare extrem de gravă din partea Rusiei și o flagrantă încălcare a dreptului internațional. 

Acțiunile Moscovei de astăzi și din ultima perioadă subminează și mai mult suveranitatea teritorială a Ucrainei și au consecințe grave pentru securitatea europeană. 

”Țara noastră este apărată integral, permanent și complet de articolul 5 al tratatului nord-atlantic”

Vreau să transmit un nou mesaj pentru publicul din România. Țara noastră este apărată integral, permanent și complet de articolul 5 al tratatului nord-atlantic. Aceasta este cea mai fermă garanție de securitate pe care țara noastră a avut-o vreodată în istorie. Să avem încredere în noi, în alianța noastră și în unitatea între Europa și America de nord”, a declarat Mircea Geoană pe Facebook. 

Cu alte cuvinte, din punct de vedere militar, România și Uniunea Europeană sunt apărate. Dar cum vor suferi eco­nomiile, în cazul unui război total?

Datele INS, la 11 luni din 2021, (ultimele disponibile), arată că expor­turile României spre Ucraina (ulti­mele date publice) au fost de 645 de milioane de euro, iar importurile de 1,2 miliarde de euro. Pentru comparație, comerțul cu Ungaria al României este de 5 miliarde de euro, desigur, deficitul nostru este major, aproximativ 3 miliarde de euro, dar cine este de vină?

Datele de la Registrul Comerțului arată că Ucraina este pe al 32-lea loc în topul investitorilor străini în România, cu un capital subscris de 98 de milioane de euro. Un schimb mic, prin urmare, între cele două țări. 

Conflictul va avea consecințe asupra businessurilor din România

Conflictul însă va avea consecințe asupra businessurilor din România, a spus Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Acesta este de părere că prețul petrolului/gazului care a împins inflația în sus are o sursă și în Rusia.

„Ca om de afaceri nu am voie să fiu pesimist. Acțiunea Rusiei va împinge lumea spre o zonă pe care, ipotetic, și-o dorește, dar, practic și-o permitea cu greu: anume „zona verde“. Un conflict cu Rusia va crește prețul energiei, iar soluția este energia alternativă. Iar Rusia nu o are”. 

„Au făcut-o mulți alții în Europa“

Economistul Dragoș Cabat, pe de altă parte, susține că impactul unui conflict direct între Ucraina şi Rusia nu ne va lovi direct. Nu e ca şi cum gândacii de bucătărie îţi bat la uşă, iar tu le deschizi. Gândacii intră mereu pe sub ușă, spune acesta. O criză pro­fundă va angaja teama din mintea oa­menilor, chiar dacă ei nu sunt afectați direct. O să crească prețul la gaze, dar, cel mai probabil, dacă rușilor le iese povestea cu Ucraina, atunci vom avea un nou conflict înghețat în Ucraina, un teritoriu vast, iar investitorii nu vin în conflicte înghețate şi nici la marginile lor, mai spune economistul. Acesta este pericolul pentru România.

Cristian Pârvan, președintele PIAROM (Patronatul Investitorilor Autohtoni), spune că două lucruri sunt de urmărit: prima ar fi spre ce direcție ne îndreptăm – vom avea o criză prelungită a energiei, dacă conflictul se prelungește în Ucraina. În mod cu totul surprinzător, el spune că trebuie reevaluată relația României cu China. Cu alte cuvinte,  China poate ajuta România, crede el. „Au făcut-o mulți alții în Europa“, susține Pârvan, potrivit Mediafax

×
Etichete: România Ucraina Rusia
x close