Antena 3 CNN Economic Cine sunt românii care vor primi pensii mai mari cu 90% de la 1 septembrie. Daniel Baciu: „Creșterile vor fi substanțiale"

Cine sunt românii care vor primi pensii mai mari cu 90% de la 1 septembrie. Daniel Baciu: „Creșterile vor fi substanțiale"

Cine sunt românii care vor primi pensii mai mari cu 90% de la 1 septembrie. Daniel Baciu: „Creșterile vor fi substanțiale"
Cine sunt românii care vor primi pensii mai mari cu 90% de la 1 septembrie. Daniel Baciu: „Creșterile vor fi substanțiale"
de Georgiana Adam    |    19 Iun 2024   •   12:00

Unii români vor beneficia de creşteri ale pensiei şi cu până la 90%, de la 1 septembrie, a anunţat şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.

Este vorba despre pensionarii care au muncit mult şi au un stagiu de cotizare de peste 40 de ani, a precizat preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, recent, la Antena 3 CNN.

În felul acesta, se face dreptate, spun oficialii, astfel că românii care au muncit o perioadă lungă de timp vor fi răsplătiţi pe măsură.

Peste trei milioane de pensionari primesc bani în plus din septembrie, a spus Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii.

„Mai mult de trei milioane de oameni vor fi (cu majorări ale pensiei - n.r.), pentru că practic, punctele de stabilitate vor aduce acel plus față de ceea ce se întâmplă în momentul de față. 

Citeşte şiMarea recalculare a pensiilor. Tabelul care arată cine sunt românii cei mai defavorizaţi după majorarea din 2024

Este un plus pe care noi îl acordăm pensionarilor care au un stagiu de cotizare contributiv mai mare de 25 de ani. 

Vor fi mulți pensionari care în momentul de față sunt în zona indemnizației social şi care vor ieși din această zonă.

Acolo unde avem un stagiu de cotizare foarte mare, de peste 40 de ani, creșterile vor fi substanțiale, chiar și de peste 80%-90%", a anunţat şeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, marţi, într-un interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN. 

Modelul noilor decizii de pensionare a fost deja publicat în Monitorul Oficial şi a ajuns la casele judeţene de pensii.

„(...) Ştim exact ce avem de făcut, astfel încât în luna septembrie trebuie ca oamenii să-și primească pensiile mult dorite, recalculate cu noul cuantum al pensiilor stabilit în baza noii legi, şi anume legea 360/2023", a mai spus şeful Casei de Pensii.

Oficialul a vorbit şi de numărul pensionarilor care vor primi de la 1 septembrie bani în plus, odată cu majorarea pensiilor prevăzută de noua lege.

"În urma acestui proces de recalculare, nicio pensie nu va scădea. Este un lucru foarte clar pe care noi l-am prevăzut în lege. 

Marea majoritate a pensionarilor vor primi măriri ale pensiilor în urma acestui proces de recalculare. Aceste măriri vor fi în funcție de stagiul de cotizare realizat. 

Toți cei care au realizat stagii de cotizare mai mari de 25 de ani vor primi măriri care se vor concretiza în acele puncte de stabilitate care le prezintă foarte clar, sunt precizate în lege. 

Deci avem un număr destul de mare, un număr foarte mare. Noi estimăm ca peste 70% dintre pensionari să primească măriri în urma acestui proces de recalculare", a declarat Daniel Baciu.

Principalele reglementări din noua lege a pensiilor

- introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivităţii

- stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați

- stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani;

- reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare

- stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime

- normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035

- acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte şase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut şi crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani şi şase luni

- luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Dezbaterea prezidențială CNN Biden vs. Trump, transmisă live de Antena 3 CNN
x close