Antena 3 CNN Economic Românii îşi vor putea plăti facturile la gaze cu banii generaţi de pe urma energiei produse de panourile fotovoltaice

Românii îşi vor putea plăti facturile la gaze cu banii generaţi de pe urma energiei produse de panourile fotovoltaice

Milena Niță
3 minute de citit Publicat la 15:13 03 Apr 2024 Modificat la 15:13 03 Apr 2024
fotovoltaice panouri solare profimedia images
Românii îşi vor putea plăti facturile la gaze cu banii generaţi de pe urma energiei produsă de panourile fotovoltaice Sursa foto: Profimedia Images

Senatul a votat modificările aduse Legii energiei care vizează activitatea prosumatorilor, însă legea va merge acum la Camera Deputaților, pentru a putea intra în vigoare.

Astfel, aceștia vor putea să-și deconteze energia injectată în rețea în decurs de o lună, față de 24 de luni de la emiterea facturii, cum era până acum. 

În plus, ei vor putea compensa producția din panouri fotovoltaice cu facturile la gaze sau de la un alt loc de consum. 

"Ieri (marţi - n.r.) am votat în plenul Senatului inițiativa legislativă care lărgește drepturile prosumatorilor. 

Este vorba de peste 120.000 de prosumatori, care aduc peste 1.400 MW de energie în sistemul energetic național", a spus Lorant Antal, președintele Comisiei de energie din Senat.

Principalele modificări aduse legii, potrivit lui Antal:

- Perioada de decontare a fost scăzută. Față de 24 de luni de la emiterea facturii, toți prosumatorii care au injectat electricitate în rețea să poată face decontările lunar.

- Dacă ai același furnizor de energie electrică și gaze naturale, valoarea surplusului de electricitate injectată în rețea se compensează cu factura la gaze.

- Surplusul de energie livrat în rețea poate fi compensat cu alte locuri de consum sau poate fi donat către spitale, unități de cult sau oriunde dorește prosumatorul.

"Este o lege extrem de importantă, așteptată de prosumatori, sper să fie cât mai repede publicată", a mai spus senatorul, potrivit hotnews.ro.

Legea a mai fost modificată anul trecut, însă președintele Klaus Iohannis a retrimis-o în Parlament pentru reexaminare, întrucât prevederile ei ar fi dus la creșterea facturii tuturor consumatorilor din România.

Schimbările din lege care îi avantajează pe români

"2. La articolul 3, punctul 95 se modifică şi va avea următorul cuprins:

"95. prosumator - clientul final care îşi desfăşoară activităţile în spaţiul propriu deţinut cu orice titlu, aferent unui punct de delimitare cu reţeaua electrică, precizat prin certificatul de racordare, care produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum şi care:

a) poate stoca şi vinde energie electrică produsă sau stocată furnizorului de energie electrică cu care acesta are încheiat contract de furnizare a energiei electrice şi/sau consumatorilor racordaţi la barele centralei electrice;

b) poate compensa cantitativ sau, după caz, regulariza financiar excedentul de energie electrică produs şi livrat la un loc de producere şi consum cu energia electrică consumată din reţea pentru alte locuri de consum şi/sau locuri de producere şi consum ale acestora:

(i) dacă serviciul de furnizare pentru locurile de consum şi/sau locurile de producere şi consum respective este prestat de acelaşi furnizor de energie electrică;

(ii) dacă locurile de consum şi/sau locurile de producere şi consum sunt racordate la reţeaua electrică a aceluiaşi operator de distribuţie a energiei electrice, cu condiţia ca producerea de energie electrică să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară. (...).

4. La articolul 73^, după alineatul (3) se introduc două noi alineate, alin.(3^) şi (3^), cu următorul cuprins:

"(3^) Prosumatorii persoane fizice care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei electrice cu o putere instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum au dreptul:

a) prin excepţie de la prevederile art.3 pct.95 lit.b) pct.(ii) şi derogare de la prevederile art.21 alin.(2) lit.a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 163/2022 pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, să utilizeze suma rezultată din aplicarea de către furnizorul de energie electrică cu care încheie/au încheiat un contract de furnizare a energiei electrice a mecanismului de compensare cantitativă în achitarea obligaţiilor de plată rezultate din contractele de furnizare a energiei electrice încheiate între aceştia şi furnizorul lor de energie pentru toate locurile de consum sau producţie şi consum ale prosumătorului aflate în portofoliul acelui furnizor;

b) să utilizeze suma rezultată din aplicarea de către furnizorul de energie electrică cu care încheie/au încheiat un contract de furnizare a energiei electrice a mecanismului de compensare cantitativă în achitarea obligaţiilor de plată rezultate din contractele de furnizare a gazelor naturale încheiate între prosumator şi acel furnizor pentru toate locurile de consum sau producţie şi consum ale prosumatorului aflate în portofoliul aceluiaşi furnizor", se arată în Legea pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012.

×
x close