Românii spun că sărbătoarea de Paște de altădată, cu mesele îmbelșugate, a rămas o amintire.
Oamenii cumpără cantități mai mici și se limitează doar la câteva produse.
"Nu mai am posibilitatea să fac o masă cum făceam odată", a afirmat o româncă.
Specialiștii spun că prețurile vor crește cu siguranță, având în vedere faptul că cererea pentru anumite produse va fi mai mare.
"Prețurile la alimentele de bază pentru această perioadă se vor scumpi, pentru că cererea va fi mai mare. Prețurile se vor ridica fără nicio justificare, doar pentru că există o cerere sezonieră.
Prețurile vor crește între 5 și 10%", a spus Mircea Coșea, analist economic.
Totodată, specialiștii în alimentație publică trag un semnal de alarmă și spun că, în special în perioada sărbătorilor, crește riscul de a cumpăra alimente alterate.
De exemplu, pentru carne, este foarte important să fim atenți la culoare și la miros.
"Nu este întotdeauna bine să cumpărăm carne tocată, ci este mai bine să o tocăm noi sau să fie tocată în fața noastră. În fiecare zi, descoperim variante de falsificări. Foarte multă carne este injectată", a explicat Alexandru Cîrîc, director Institutul Național de Cercetări Alimentare.
Carnea este proaspătă dacă are o peliculă uscată, spun specialiștii, iar culoarea este roz sau roșu.