La noi în ţară, există un proiect în acest sens, iar aproximativ trei milioane de oameni folosesc deja aceste centrale termice de apartament.
În ţări precum Danemarca, Norvegia, Olanda, Franța centralele termice de apartament deja sunt interzise.
"În majoritatea țărilor la care ați făcut referire se vorbește de centralele în locuințe noi.
În România, în iniţiativa legislativă se vorbeşte ca, pe viitor, în clădirile nou construite, să nu mai existe centrală termică în fiecare apartament, ci una singură pentru scara de bloc sau pentru tot blocul.
Ce prevede iniţiativa legislativă din România în privinţa centralelor termice
"Există și în România o astfel de inițiativă la Cluj-Napoca, în care practic s-a discutat ca să fie o astfel de interdicție impusă pentru tot ceea ce înseamnă apartamente noi care se construiesc şi ele să aibă doar centrală de scară sau de bloc, să nu mai existe această situație.
În acelaşi timp, noi ar trebui să fim realiști și ceea ce construim să fie în concordanță cu situația care există la noi. Și v-aș da niște date statistice.
În momentul de față, în România încălzirea imobilelor se face doar în proporție de 1% cu resurse regenerabile, adică în mare parte avem biomasă, avem gaz și avem termoficare pentru încălzirea imobilă.
De asemenea, trebuie să avem în vedere că din energia primară, în momentul de față, doar 11% este energie regenerabilă, în rest este o energie fie fosilă, fie energie nucleară.
Toate aceste elemente particularizează situația României și cred că angajamentele care trebuie făcute și negocierile care trebuie duse în ceea ce privește aceste noi impuneri viitoare trebuie să fie unele foarte raționale pentru a nu ajunge în niște situații dramatice.
Ar putea fi foarte multe persoane afectate de această decizie. O să vedem când se va implementa exact", a explicat Dumitru Chisăliță, preşedinte la Asociația Energia Inteligentă, miercuri, la Antena 3 CNN.
Ce ţări au interzis centralele de apartament pe gaz
1. Danemarca – a interzis din 2013 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale. A stabilit ca până în anul 2028, jumătate din imobile să fie racordate la rețeaua de încălzire centrală
2. Norvegia – a interzis din 2017 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale
3. Olanda – a interzis din 2018 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale
4. Franța - datorită introducerii limitelor de emisii de CO2 a instalațiilor de încălzire a noilor imobile, de facto a interzis din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere
5. Austria – impune din anul 2024 interzicerea reparării vechilor centrale termice și montarea de noi centrale termice
6. Germania – impune din anul 2024 obligația ca 64% din energia folosită pentru noi sisteme de încălzire să fie din energie regenerabilă, defacto interzice din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere
7. Marea Britanie – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe gaz și produse petroliere în imobilele noi
8. Belgia - interzice din anul 2025 montarea de centrale pe combustibili fosili în imobilele noi
Sursa: Asociaţia Energia Inteligentă